Al patrulea judecător care se recuză în procesul lui Arpad Paszkany

Al patrulea judecător care se recuză în procesul lui Arpad Paszkany

Procesul în care finanţatorului echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany este judecat pentru susţinerea unui grup de criminalitate organizată a fost amânat pentru data de 30 ianuarie şi a creat un scandal fără precedent în justiţia clujeană. La termenul de astăzi, judecătorul Delia Purice, preşedintele Secţiei Penale a Curţii de Apel Cluj, s-a abţinut de la judecarea acestui dosar, fiind al patrulea magistrat care se recuză.

Motivele amânării procesului care se desfăşoară la Curtea de Apel Cluj au la bază renunţarea de către Arpad Paszkany la serviciile avocatului său, dar şi o cerere depusă în acest dosar de "regele mall-urilor", Iulian Dascălu, care este parte vătămată. În prima etapă, procesul a fost judecat la Tribunalul Cluj care a decis să îl achite pe Paszkany deoarece probele adunate de procurorii DIICOT Cluj nu erau în măsură să ducă la o condamnare. Paszkany a fost acuzat că a finanţat un trust de presă şi a comandat mai multe articole împotriva lui Iulian Dascălu, cu care concura la o licitaţie pentru concesionarea unui teren din Cluj Napoca, unde este în prezent Iulius Mall.

Scandal pe toate fronturile

Dincolo de probele care sunt sau nu la dosar, procesul a declanşat un scandal fără precedent la Secţia Penală a Curţii de Apel Cluj. La termenul de azi, judecătorul Delia Purice, preşedintele Secţiei Penale a Curţii de Apel Cluj a anunţat că se abţine de la judecarea procesului. Judecătorul Purice este al patrulea magistrat care se abţine de la judecarea acestui proces presărat din plin cu informaţii care dezvăluie ceea ce se întâmplă dincolo de uşile închise ale judecătorilor şi pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat de două ori să îl strămute de la Cluj la altă instanţă egală în grad. În prima fază, procesul aflat în faza apelului a fost judecat de judecătorii Delia Purice şi Adina Lupea. Înaintea celui de-al doilea termen de judecată, mai multe informaţii din cadrul unei şedinţe a secţiei penale au fost făcute publice, mai exact magistratul Adina Lupea susţinând public că asupra ei s-ar fi făcut presiuni din partea judecătoarei Delia Purice pentru a se retrage din completul de judecată. Potrivit aceloraşi informaţii publice, judecătoarea Lupea ar fi fost şantajată cu o dezvăluire din viaţa ei, şi anume un episod depresiv vindecat la o clinica de psihiatrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alţi trei judecători se abţin

După abţinerea judecătoarei Lupea a urmat abţinerea altor doi magistraţi cărora le-a venit rândul să judece acest dosar, respectiv Ioana Morar şi Ana Covrig. Potrivit unor surse judiciare cele două judecătoare s-au retras pentru simplul motiv că s-ar fi pronunţat în legătură cu cererea de abţinere formulată de data aceasta de către Delia Purice. Între motivele invocate de Purice se regăsesc un proces echitabil şi scandalurile de presă pe marginea acestei teme dar şi anchetele disciplinare demarate de către Consiliul Superior al Magistraturii împotriva ei şi a judecătoarei Adina Lupea.