Al optulea transplant de plămâni în România

La Spitalul Clinic ”Sfanta Maria” din Capitală a avut loc cel de-al optulea transplant de plămâni. Donatorul a fost un copil de 15 ani din județul Galați, ai cărui părinți au fost de acord ca organele lui să salveze alte vieți.

Această nouă performanță a fost realizată de echipa medicală condusă de Prof. Dr. Igor Tudorache - un reputat chirurg român, apreciat în întreaga Europă, care operează și la o clinică de prestigiu din Hanovra, și de Prof. Dr Narcis Copcă - managerul spitalului.

Pacientul care a primit plămânii se afla pe lista de așteptare din 2016. Evoluția medicală este foarte bună, iar conform procedurilor, în primele săptămâni după intervenție el va rămâne internat în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, urmând să fie transferat ulterior pe secție.

Performanța echipei de la Spitalul „Sfânta Maria” este cu atât mai lăudabilă cu cât, ani întregi, anumite grupuri de interese, în frunte cu fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, au dus campanii negative ca în România să nu se factă transplant de plămâni.

Dr. Narcis Copcă: ”Dacă acest lucru s-a dorit, a eșuat lamentabil”

”Din păcate, statura lui umană, oricât și-ar fabrica-o, este mult sub standardul minimal. Faptul că nu a înțeles nimic din domeniul sănătății, fiind tributar unor umori personale, a fost demonstrat când, iată, specialiștii au câștigat, pacienții au câștigat, transplantul a câștigat, iar domnia sa a rămas în derizoriu. Dacă a fi tehnocrat înseamnă să venim cu miniștri stripări, să fim cărăuși de medicamente și să încercăm să îngropăm comunități medicale cu istorie veche, cu performanțe de-a lungul zecilor de ani, performanțe mondiale… Dacă acest lucru s-a dorit, a eșuat lamentabil. Comunitatea medicală, cu toate defectele ei, nu poate fi pusă sub semnul întrebării de niște oameni cu mari devieri de personalitate care ajung, vremelnic, în funcții mari”, declara managerul Narcis Copcă, atunci când era atacat din toate părțile.

Transplantul, o operație cotidiană

De altfel, în ultimii ani, întreg sistemul de transplant din România a fost ținta unor campanii extrem de negative. Cu toate acestea, din 2019, numărul donatorilor a început să crească: astfel, anul trecut, au fost înregistrați 85 donatori reali, față de 65 - în 2018.

Chirurgul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, spune că transplantul trebuie să devină o operație cotidiană în România. ”Aceste rezultate din ultima perioadă arată adevăratul potențial al țării noastre, transplantul trebuie să devină o operație cotidiană în România. În felul acesta vor fi salvate mai multe vieți, va scădea mortalitatea pacienților pe listele de așteptare, vor crește speranțele, va crește încrederea. Vom crește astfel cu toții, din toate punctele de vedere. Pentru aceasta e nevoie însă de mult mai multă bunăvoință, de unitate, de caracter. Câte mii de ore de muncă stau în spatele acestor reuşite, atâtea gânduri şi emoţii puternice ale colectivului de medici şi asistente care s-au dăruit pentru această cauză nobilă. Fără încăpăţânarea acestor profesionişti desăvârşiţi de a lupta zi şi noapte pentru salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă, ANT nu ar avea raţiunea de a exista”.