Două cutremure s-au produs în această după-masă, în România! Ultimă oră. Seismele au avut magnitudinea de 3 și 3,5 grade.
UPDATE: Un nou cutremur s-a produs vineri după-amiază, în Buzău. Este al doilea seism produs într-o oră, după cel din județul Vrancea.
Seismul a avut magnitudinea 3,5 și s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 61 km E de Brașov, 71 km NE de Ploiești, 121 km S de Bacău, 124 km N de București, 128 km V de Brăila, 130 km V de Galați, 141 km NE de Pitești, 176 km E de Sibiu, 189 km N de Ruse și 203 km SV de Iași.
Stire inițială
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 79 km E de Brașov, 90 km NE de Ploiești, 106 km S de Bacău, 112 km V de Galați, 113 km V de Brăila, 139 km N de București, 163 km NE de Pitești, 185 km SV de Iași și 193 km E de Sibiu.
Val de cutremure în România
Specialiștii susțin că în luna iunie s-au produs cutremure în limite normale.
„Sunt cutremure normale cu magnitudini între 2 grade Richter și 4,5 pe, luna Iunie. Iar cel mai mare cutremur pe anul acest a fost de 4,7 în luna mai. E un fenomen cunoscut. În zona Vrancei se petrec în jur de 15 cutremure pe lună. Nu e un fenomen ieșit din comun. Nu trebuie să ne îngrijorăm. Luna trecută cred că au fost în jur de 10 cutremure cu magnitudinea peste 3”, a explicat Constantin Ionescu, director la Institutul Național de Fizică a Pământului, la emisiunea „Punctul de Întâlnire” de la Antena 3.
„Activitatea seismică din zona Vrancei nu este ceva care să ne îngrijoreze. Anul trecut, singurul cutremur mai mare a fost cel din 31 ianuarie, în rest cutremurele nu au depășit valoarea de 5.3 pe Richter. Au fost câteva cutremure pe sfârșit de an, cu magnitudini până în 4.2, dar se încadrează în activitatea seismică specifică zonei Vrancea.
Acesta susține că trebuie să ne îngrijorăm la cutremure care au peste 4,5.
„De la 6 pe Richter în sus, încep să se crape pereții sau să se miște lampadarul ori anumite obiecte prin casă. Dacă luăm Vrancea separat, față de alte zone seismice din România, se simt cutremurele de la 4,5 în sus.
Pe la 5 și ceva se sperie lumea, dar tot nu se produc pagube. De la 6 pe Richter în sus, încep să se crape pereții sau să se miște lampadarul ori anumite obiecte prin casă. Totuși, pagube materiale în astfel de situații s-ar putea înregistra strict la case foarte vechi. Pentru celelalte cutremure, sunt cutremure de suprafață”, afirma Constantin Ionescu.