Deoarece cuantumul ajutorului de înmormântare se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut, Guvernul a majorat şi anul acest ajutorul de deces.
În 2023, după cum s-a stabilit prin Legea 369/2022 a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul acesta, valoarea ajutorului de înmormântare este a ajuns la 6.789 de lei (circa 1.400 euro) în 2023, fiind majorat cu peste 700 de lei față de anul trecut (6.095 lei, în 2022) și cu 1.409 de lei față de 2021.
De asemenea, se acordă un ajutor de deces în valoare de 3.395 de lei (50%) și la decesul unui membru de familie neasigurat al persoanei asigurate, care fie este pensionar, fie angajat și plătește impozite pentru asigurările sociale.
Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Se consideră membru de familie:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Ajutorul de stat se acordă la cerere, în baza certificatului de deces si a următoarelor acte:
-actului de identitate al solicitantului (original si copie);
-actelor de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie).
Astfel, ajutorul de deces poate fi cerut, potrivit Legii Pensiilor, în cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar. Doar o singură persoană poate beneficia de acest ajutor, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, iar în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (de pildă, chitanțe sau bonuri fiscale).
De asemenea, ajutorul se poate cere si dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care nu figura în evidentele autorităților ca asigurat sau pensionar, informează antena3.ro.