Statul oferă acces la actul de justiţie şi celor cu lefuri mai mici de 800 de lei.
Recent intrată în vigoare, ordonanţa de urgenţă privind acordarea ajutorului public judiciar le permite accesul la actul de justiţie şi celor cu venituri mici.
Este oficial: persoanele care nu-şi pot permite costurile unui proces vor fi ajutate de către stat. Concret, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a guvernului, publicată în Monitorul Oficial pe 25 aprilie şi intrată recent în vigoare, toţi cei al căror venit mediu net lunar pe membru de familie este mai mic de 800 de lei vor putea beneficia de ajutor public judiciar.
Ajutorul poate fi solicitat în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurări sociale. Singura excepţie o constituie persoanele implicate în diverse cauze penale. Ajutorul diferă în funcţie de salariu
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2008, formele ajutorului public judiciar acoperă toate palierele, de la plata onorariului către avocat, plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, până la plata onorariului executorului judecătoresc, scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări la plata taxelor judiciare.
Ajutorul este destinat oricărei persoane fizice aflate în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apă- rării unui drept sau interes legitim în justiţie.
Pentru a putea beneficia de plata integrală a cheltuielilor de judecată, petenţii trebuie să se încadreze în limitele salariale prevăzute de lege. Cu alte cuvinte, venitul mediu lunar al acestora trebuie să se situeze sub 500 de lei pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii. În cazul celor cu până la 800 de lei pe membru de familie, statul se oferă să-i ajute cu jumătate din cheltuielile necesare. 15 centre pentru informaţii suplimentare
La fel cum obţinerea sa este condiţionată de o serie de reguli ce trebuie respectate, şi cuantumul ajutorului public judiciar este strict reglementat. Astfel, acesta se poate acorda, cumulat, fără însă a putea depăşi, în cursul unui an, suma maximă echivalentă a 12 salarii minime brute pe ţară, la nivelul anului în care a fost formulată cererea.
Cererea de acordare a ajutorului se adresează instanţei competente pentru soluţionarea cauzei. Toţi cei care doresc să afle care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a intra în posesia ajutorului public judiciar o pot face la instituţiile centrale şi teritoriale ale Avocatului Poporului. Astfel de centre se găsesc în Bucureşti, pe strada Eugeniu Carada, numărul 3, sector 3, dar şi în Alba-Iulia, Piteşti, Bacău, Oradea, Suceava, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu-Mureş, Ploieşti şi Timişoara.
STATISTICĂ
Jumătate din salarii sunt mai mici de 1.000 de lei
Potrivit statisticilor, ajutorul juridic acordat de statul român are o largă arie de aplicabilitate. Peste 32% din numărul total de angajaţi din România au salarii de până la 700 de lei, indică datele Institutului Naţional de Statistică, de la finele lunii octombrie a anului trecut. La acel moment, în câmpul muncii activau 4,74 milioane de angajaţi. Aproximativ 20% dintre aceştia primeau salarii cuprinse între 701 şi 1.000 de lei.
PE SCURT Ajutorul public judiciar CE ESTE? Ajutorul acordat de către statul român oricărei persoane fizice aflate în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor care doresc consultaţii juridice în vederea apărării unui drept. CINE ÎL PRIMEŞTE?
Integral, toţi cei al căror venit mediu lunar se situează sub 500 de lei pe membru de familie, şi pe jumătate, în cazul celor cu până la 800 de lei pe membru de familie. ÎN CE CONSTĂ?
Plata avocatului, expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, plata executorului judecătoresc, scutiri şi reduceri la plata taxelor judiciare.