Klaus Iohannis a promulgat luni, 01 iulie, legea care permite cultivatorilor români să beneficieze de o schemă de ajutor de stat în valoare de până la 280.000 de euro. Cu mențiunea că prevederile textului de lege fac referire doar la cultivatorii de tomate și usturoi.
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru finanțarea cultivatorilor de tomate și usturoi
Actul normativ promulgat de Klaus Iohannis prevede acordarea unui ajutor financiar în valoare de până la 280.000 de eur. Bani oferiți pentru compensarea parțială a pierderilor generate din cauza conflictului din Ucraina.
Suplimentar, cultivatorii de tomate vor primi 1.500 de lei pentru 1.000 de metri pătrați, cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar. Potrivit actului normativ semnat de Klaus Iohannis, termenul de plată pentru ajutorul de stat este 30 septembrie inclusiv.
1.500 de euro pentru cultivatorii de usturoi și tomate
Legea semnată de Klaus Iohannis face referire la cultivatorii de tomate care pot beneficia de suma respectivă, doar dacă dovedesc cu documente faptul că valorifică cel puțin 3 kilograme de roșii/mp, de pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați.
Agricultorii eligibili vor depune documentația amintită la Direcția pentru Agricultură Județeană până pe 2 septembrie 2024. Bugetul total al schemei de ajutor prevăzut în actul normatic promulgat de Klaus Iohannis se ridică la 371.189.020 de lei. Echivalentul a puțin peste 75,2 milioane de lei. Finanțarea va fi asigurată de ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Klaus Iohannis sprijin pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina
De asemenea, actul normativ promulgat luni, 01 iulie, de președinte Klaus Iohannis include un amendament care face trimitere și la cultivatorii de usturoi. Prin urmare, agricultorii respectivi vor primi în lei, echivalentul a 1.500 de euro/ha. Suma se acordă cu respectarea pragului maxim impus de 280.000 de euro/beneficiar.
În acest al doilea caz, plata ajutorul financiar inclus în schema de ajutor de stat se va efectua până la 20 decembrie 2024 inclusiv. Cu mențiunea că potențialii beneficiari trebuie să depună documentația referitor la comercializarea unei cantități de cel puțin 3 kilograme/10 metri pătrați cultivați, de pe suprafața stabilită de Direcția pentru Agricultură Județeană.
Actele doveditoare se vor depune la DAJ cel mai târziu pe 2 decembrie inclusiv. Suma prevăzută în actul normativ promulgat de Iohannis se ridică la aproximativ 87 milioane de lei, echivalentul a 17,55 milioane de euro.