Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie 2024. De ce se ține post negru

Epifanie. Sursa foto: Dreamstime.com

Ajunul Bobotezei este primul moment al noului an în care credincioșii țin post aspru. Pentru a primi cum se cuvine sărbătoarea importantă din 6 ianuarie, acesta trebuie să fie însoțit de rugăciune.

În Ajun de Bobotează, credincioșii ortodocși țin post aspru. În ziua de 5 ianuarie nu se mănâncă şi nu se bea nimic în cazul celor care pot ține această rânduială. Pentru persoanele care nu pot urma postul negru, preoții au altă recomandare. De altfel, ajunul marii sărbători din 6 ianuarie este legat de o serie de tradiții și obiceiuri.

Ajun Bobotează 2024. Zi de post negru

Ziua de 5 ianuarie este urmată de Bobotează, una dintre cele mai importante praznice ale anului bisericesc. De asemenea, după această sărbătoare, credincioșii se bucură de ziua Sfântului Ioan, ultima din ciclul sărbătorilor de iarnă.

Boboteaza este considerată şi ziua naşterii spirituale a Mântuitorului Iisus Hristos. Din acest motiv, în Ajun, credincioșii sunt chemați la rugăciune și post aspru.

Postul din ziua de 5 ianuarie își are originea încă din perioada secolele IV-VI. În vremurile respective, catehumenii se pregăteau temeinic pentru a primi cum se cuvine un astfel de praznic. Timp de 40 de zile, oamenii țineau post negru pentru a primi  botezul începutului de an.

Foto: Razvan Valcaneantu

După această rânduială, credincioșii puteau participa pentru prima data la liturghie şi aveau voie să se împărtăşească.  În zilele noastre, creștinii postesc în Ajun de Bobotează pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfinţită.

Aghiasma Mare, apa vindecătoare

Sfințirea cea Mare a apei, este slujba săvârșită numai de Bobotează. Aghiasma Mare, rezultată în urma acestei rânduieli bisericești este considerată vindecătoare. Aceasta se oferă credincioșilor care au ținut post, dar și bolnavilor.

Conform tradiției, credincioșii gustă de opt ori din această apă sfințită. Cifra opt ne amintește de veșnicie, de viața de veci, având în  vedere că în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, cea care ar urma după Judecata universală.

Bobotează. Sursa foto: Dreamstime.com

Ajun Bobotează 2024. Tradiții și obiceiuri

După rânduiala bisericească, Aghiasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile. După Sfânta Liturghie, credincioșii pot bea din Aghiasma Mare, apoi pot lua anafora. De asemenea, apa sfințită se oferă persoanelor cu probleme de sănătate.

De ziua Bobotezei sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. În mai multe regiuni din România, preoții merg pe la casele oamenilor pentru a le sfinți. În Moldova, femeile pregătesc turte și colaci pentru a oferi un dar celor sărmani.

În ziua de Bobotează, în mai multe părți ale țării,  preoții aruncă o cruce în apă. Cei care au curajul de a intra în apele înghețate pentru a o scoate vor avea parte de un an îmbelșugat.