Aveți un apartament de închiriat, plasat într-o zonă bună, aproape de clădirile de birouri ale unor firme importante și cu acces rapid la metrou sau la alte mijloace de transport în comun? Ei bine, trebuie să știți că toate acestea nu sunt suficiente ca să obțineți o chirie mai mare. Cei interesați, deși vă vor contacta în număr mare, vă vor refuza, dacă locuința arată rău și nu este confortabilă.
Atunci când vorbim de locuințele ce urmează să fie scoase la închiriat, apartamente sau case, avem în vedere alte aspecte și ținem cont de alte criterii după care gândim amenajarea interioară, decât în cazul celor pe care le pregătim pentru noi. În primul caz trebuie să avem în vedere gusturile și confortul potențialilor chiriași, în timp ce în al doilea, ne gândim doar la ceea ce ne place și la propriul confort.
Drept urmare, proprietarii de imobiliare, care se ocupă de închirieri, sunt mai interesați de ceea ce se întâmplă în domeniul amenajărilor interioare și urmăresc cu atenție tendințele în materie de design interior, fiind dispuși să se adapteze rapid la acestea. Studiile arată că ei investesc mai mult în amenajările destinate chiriașilor.
E bine de știut că detaliile contează foarte mult și nu este suficientă doar o simplă curățenie. Casa trebuie să fie decorată cu gust, să creeze o ambianță plăcută, primitoare, astfel încât potențialul client să fie plăcut impresionat chiar de la prima vizionare.
Detaliile sunt importante
Atunci când doriți să închiriați, în primul rând trebuie să vă gândiți la ce fel de chiriaș vă doriți pentru apartamentul pe care îl dețineți. În funcție de acest lucru să faceți și amenajările.
Valoarea chiriei este influențată de calitatea mobilierului, a dotărilor și a decorațiunilor. Acestea trebuie să fie orientate spre tipul de client pe care îl aveți în vedere, dacă vă doriți un preț mai bun. Drept urmare, după curățenia de rigoare în locuință, specialiștii recomandă amenajarea acesteia în funcție de clientul țintă vizat.
Dacă aveți în vedere tineri care lucrează în corporațiile multinaționale, puteți să alegeți un stil minimalist, dar practic. Specialiștii în imobiliare recomandă, însă, ca materialele folosite pentru finisaje să fie de calitate superioară, care să creeze o stare de confort și de bine.
Altfel stau lucrurile când aveți în vedere să vă închiriați locuința unor familii cu copii, care au alte nevoi. Familiile apreciază locuințele luminoase, cu mobilier mai pușțin pretențios care se deteriorează mai greu și este mai ușor de întreținut. De asemenea, pun accentul pe toate acele dotări și echipamente casnice care ușurează viața unei familii.
Ce buget trebuie să aveți în vedere
Bugetele pentru amenajarea apartamentelor de închiriat sunt, în medie, cu 15% sau chiar 20% mai mari decât pentru cele spațiile locuite de proprietari. Ca să obțină o chirie mai bună, investitorii sunt dispuși să preia mai repede ultimele tendințe în design la nivel international.
Potrivit unor cercetări pe piața de profil, șase din zece proprietari de case sau apartamente alocă bugete de aproximativ 10.000 de euro pentru amenajarea locuințelor nou cumpărate. Ceilalți au în vedere cheltuieli de aproximativ 6.000 – 8.000 de euro.
O locuință atrăgătoare este mai ușor de închiriat comparativ cu alta mai puțin prietenoasă, chiar dacă cea din urmă este amplasată într-o zonă mai bună. Ca proprietar trebuie să vă gândiți că puțini sunt chiriașii dispuși să plătească o chirie consistentă și, totodată, să investească și în aranjarea apartamentului.