WikiLeaks a făcut noi dezvăluiri care reflectă modul în care CIA a reuşit să transforme în microfoane unele telefoane mobile inteligente și televizoare, chiar și atunci când acestea sunt închise.
Site-ul lui Julian Assange susţine că deţine mai multe documente care conţin coduri ale programelor informatice utilizate în atacurile cibernetice executate de acest serviciu în întreaga lume, programe concepute adesea în colaborare cu serviciul britanic MI5.
Totodată, WikiLeaks anunţă că dezvăluirile pot fi comparate ca intensitate cu dezvăluirile lui Edward Snowden despre operațiunile de spionaj cibernetic realizat la scară globală de Agenția de Securitate Națională (NSA) a SUA și ar putea avea astfel un efect potențial devastator pentru CIA.
Dar unele dintre informațiile prezentate acum de WikiLeaks par desprinse la prima vedere din filmele cu James Bond, ele arătând cum, cu ajutorul unor programe informatice, telefoane mobile și televizoare pot fi transformate în microfoane prin comenzi de la distanță.
Este cazul programului denumit "Îngerul care plânge" ("Weeping Angel"), de fapt un virus special conceput pentru televizoarele inteligente produse de compania Samsung. Odată ce infectează aparatul, "Îngerul care plânge" pune televizorul într-un mod "off" fals și înregistrează conversațiile din apropiere, pe care le expediază pe internet către un server secret al CIA.
Totuși, în manualul de utilizare pentru acest tip de televizor, compania Samsung avertizează că dispozitivul poate capta ordine externe care apoi pot ajunge în mod neautorizat în posesia unor terți.
Potrivit WikiLeaks, programul de asistență vocală "Siri", instalat pe ultima generație de iPhone-uri ale companiei Apple, precum și aplicația "Alexa" a societății Amazon pot fi de asemenea infectate cu viruși care transformă telefoanele în dispozitive de înregistrare ambientală.
Mai mult decât atât, site-ul coordonat de Julian Assange afirmă că CIA a dezvoltat programe informatice cu ajutorul cărora poate pătrunde practic oriunde, inclusiv în sistemele de operare Windows, Mac OS X sau Linux, precum și în cele pentru tablete și telefoane, cum ar fi iOS sau Android.
WikiLeaks mai notează că CIA a creat un grup special care să se ocupe de sistemul de operare creat de Apple, întrucât produsele acestei companii "sunt foarte populare în rândul elitelor diplomatice, politice, sociale și de afaceri".
Site-ul lui Assange scrie și despre intruziunea în sistemele de mesagerie, precum WhatsApp, Signal sau Telegram. Conform WikiLeaks, CIA nu a reușit să decripteze mesajele transmise prin intermediul acestor platforme, dar în schimb le poate citi atunci când utilizatorul le scrie în cadrul procesului de criptare.
Reacționând după aceste dezvăluiri, compania Apple a anunțat, potrivit AFP, că a reușit să acopere majoritatea breșele de securitate exploatate de CIA, menționând că ultima versiune a sistemului de operare iOS este securizată, în timp ce Samsung a spus că se va ocupa urgent de această problemă.