Ai mare grijă când folosește rețelele sociale. Medicii transmit un semnal de alarmă. Există nenumărate dovezi

Ai mare grijă când folosește rețelele sociale. Medicii transmit un semnal de alarmă. Există nenumărate dovezi

Cercetătorii americani vin cu o previziune sumbră. Rețelele de socializare care oferă conținut video pun în pericol sănătatea utilizatorilor. Cea mai vizată platformă este TikTok, care pare să provoace cele mai multe ticuri. Specialiștii trag un semnal de alarmă și ne recomandă să ne deconectăm de telefoane.

Medicii specialiști au transmis mereu semnale de alarmă cu privire la rețelele de socializare. Conform acestora, vorbim despre un impact extrem de mare, care ne poate afecta sănătatea mintală și nu numai. Neurologii susțin că tot mai mulți tineri încep să prezinte ticuri nervoase, iar acest lucru este pus pe seama aplicațiilor cu conținut video. Cercetătorii americani sunt îngrijorați de modul în care decurg lucrurile și transmit semnale de alarmă.

Conform studiilor, mai bine de jumătate din tinerii sub 30 de ani din Statele Unite ale Americii folosesc celebra aplicație TikTok.

David Isaacs, medic la Centrul medical al Universității Vanderbilt din Tennessee, susține că număr pacienților diagnosticați cu ticuri nervoase a crescut de patru ori în ultimul an. Conform informațiilor oferite de specialist, manifestările seamănă extrem de mult cu cele ale Sindromul Tourette.

„Mișcări spasmodice din mâini. Uneori își fac rău singuri... se lovesc singuri. Sunt mai multe etape ale acestor simptome, sunt aceste mișcări... sau spun fraze întregi pline de înjurături. (...) Am avut un aflux, un număr foarte mare de pacienți în ultimul an”, susține Dr. David Isaacs.

Studiile de cercetare sub abia la început, însă specialiștii sunt aproape convinși de faptul că aceste ticuri nervoase sunt provocate de expunerile îndelungate la videoclipurile de pe rețelele de socializare. Pentru a trage o concluzie, specialiștii au nevoie de mai mult studiu și mai multe rezultate, însă se pare că TikTok este platforma care afectează cel mai mult sistemul nervos.

„Le spunem pacienților noștri, atunci când vedem persoane care au aceste simptome, să încerce să nu se mai expună atât, să evite să se mai uite la TikTok. Cred că e vorba despre impactul vizual, care are un impact puternic”, a mai declarat medicul neurolog David Isaacs.

Pandemia provocată de COVID-19 a dus la apariția mai multor cazuri de ticuri nervoase

Conform cercetătorilor americani, pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2 este unul din factorii care duc la apariția ticurilor. Fiind nevoiți să stea mai mult timp în casă, oamenii își ocupă timpul stând pe rețelele de socializare, ceea ce nu este deloc un lucru bun. Rutina a fost afectată de această pandemie, care produce totodată și un factor de stres, susține Isaacs.

Ticurile nervoase apărute la tineri în ultima perioadă sunt asociate de specialiști cu Sindromul Tourette. Există totuși o diferență între acestea. În timp ce manifestările Sindromului apar în timp îndelungat, încă din copilărie, ticurile nervoase apar brusc și sunt extrem de severe.

„E înfricoșător pentru mulți oameni, pentru că nu au nicio problemă și, dintr-o dată, apar aceste simptome care îi forțează să părăsească școala, e foarte deranjant” consideră specialistul.

Totuși medicii vin și cu o veste bună. Ticurile nervoase pot fi trate cu ajutorul terapiei. Nu este o recuperare ușoară, atenționează ei, fiind nevoie de mai bine de un an până la recuperare.

„Apar multe noutăți în acest domeniu, dar mai avem mult de mers” mai spune David Isaacs.

Ne puteți urmări și pe Google News