Pentru a curăţa instituţiile publice de şpăgari, românii sunt invitaţi să spună unde au dat atenţii, dar şi care au fost locurile în care totul a mers uns, fără bani. Codru Vrabie, "idea leader-ul" din spatele piaţadespaga.ro, cere ajutor pentru ca totul să capete cât mai multă notorietate.
"Ajutaţi-mă să vă ajut! Înaintea lansării oficiale a site-ului
Prima şpagă din viaţa mea "se întâmpla prin iulie 2002, la numai câteva luni după ce începusem să lucrez cu o organizaţie a cărei misiune este chiar combaterea corupţiei. Bunica mea avea nevoie de urgenţă să fie operată, aşa încât nu mi-am permis să stau pe gânduri, când am avut de pus în balanţă viaţa ei, faţă de integritatea mea—dar asta nu-nseamnă că mi-a plăcut!", îşi aminteşte iniţiatorul proiectul imboldul care l-a făcut să acţioneze.
"Când am dat şpaga aceea, eram complet confuz: bănuiam cui trebuie să dau, dar n-aveam idee cât trebuie să dau, care sunt aşteptările sau preţurile pieţei. Aşa s-a născut, ceva mai târziu, ideea unui instrument care să le fie util celor care, fără să vrea, ajung în situaţii în care sunt forţaţi să abandoneze, chiar şi temporar, normele etice după care se ghidează în viaţă. Ideea a crescut şi acum pot să vă prezint, mai elaborat, proiectul Piaţa de şpagă", adaugă Codru.
Proiectul "Piaţa de şpagă.ro" a fost selectat în cadrul concursului de idei Restart România. "E nevoie să facem pasul de la date fictive la date reale (cu care vom face o lansare adevarată)", argumentează iniţiatorul proiectului, care explică mai jos cum s-a ajuns aici şi ce se va întâmpla cu datele colectate.
1. De unde a venit susţinerea pentru a lansa acest proiect? Cât a costat?
3. Deja, din ce am vazut raportat pe site, rezulta ca medicii din spitale sunt printre cei mai corupţi. Aveti in vedere o colaborare si cu ministerul Sănătăţii sau cu Colegiul Medicilor pentru a gasi soluţii în eliminarea spăgilor din spitale? Codru Vrabie: Pe mine mă interesează cel mai mult unde NU se da şpagă, pentru că asta e filozofia din spatele proiectului. Eu cred ca oamenii se simt constrânşi să dea şpagă, fiindca aşa au auzit ei că se face, dar nu stiu cât să dea... unii descopera ca n-a fost nevoie să dea, dar n-au cui sau unde să spună mai departe. Asta ofera site-ul, un loc unde omul obişnuit să spună mai ales unde n-a fost nevoie să dea, ca să ştie şi alţii şi să meargă tot acolo! Sau să vadă cel puţin unde se dă mai puţin şi să se ducă acolo unde costa 50 de lei, nu 100. Şi-atunci, ca în economia de piaţă, cel care cerea 100 va ramâne fără piaţă şi va fi nevoit să scadă pretul, poate chiar sub 50. Jocul ăsta poate duce la situaţii în care şpaga ajunge să fie 5-10 lei, iar omul obişnuit îşi va pune atunci intrebarea: de ce să dau 5 lei, în loc să beau o bere la terasă de banii ăştia?!? De ce să dau 10 lei, când pot să-i iau copilului o cutie metalică cu biscuiţi olandezi, că tot atâta costa?!? În momentul ăla, cred eu, oamenii vor realiza că n-are rost să dea şpaga! Şi-atunci voi putea spune că proiectul şi-a îndeplinit obiectivul. Mai exista şi varianta cealaltă, în care preţul se stabilizează, să zicem la 50 de lei şi e la fel în toată ţara. În acest caz, poate va fi nevoie să facem lobby pentru legalizarea unei taxe de 50 de lei (+Tva), ca să scoatem banii astia din economia gri-neagră la lumina, să-i impoziteze statul şi să avem mai multe venituri la buget. Dar să revin la partea cu medicina. Faţă de toate celelalte forme de corupţie, asta e cea mai păcătoasă, pentru că decizia de-a NU da şpaga nu se poate contrapune cu valoarea unei vieti. În probleme de sănătate, va fi cel mai greu de găsit o soluţie. Dar aici site-ul meu se completează cu medalert.ro, cu care vom conlucra pentru a găsi o soluţie împreună, ei fiind specializaţi pe teme de medicină/sănătate publica. Dacă vom avea suficiente date statistice, şi noi, şi ei, sunt convins că vom putea veni în întâmpinarea problemelor din sistem, iar colaborarea cu Ministerul Sănătăţii sau Colegiul Medicilor tot prin medalert.ro o vom face, pentru ca echipa mea nu se pricepe la lucrurile astea, ci mai degraba la administratâţie locală.
4. Aveţi în vedere să existe posibilitatea introducerii pe site si a unor dovezi mai clare de şpagă, în afară de vorbele oamenilor (gen filmulete, înregistrari)? Codru Vrabie: Exista niste soluţii alternative, cum ar fi integrarea cu youtube, trilulilu sau alte servicii similare. Pentru ca este un proiect de web2.0 (sau crowdsourcing, în care conţinutul e generat mai ales de utilizatori), vom face lucrurile aşa cum ne cer utilizatorii - dacă ei vor să încarce şi înregistrări audio-video, le vom da aceasta posibilitate. Sper să avem şi resurse pentru a realiza lucrul ăsta, adica măcar timp, că restul se mai găseşte.