AI în România, moment istoric. Cel mai mare institut de cercetare în Inteligența Artificială din Europa de Est va fi construit la Cluj. Universitatea Tehnică din oraș, sprijinită de Comisia Europeană, pune bazele unui hub al tehnologiei viitorului.
Momentul istoric de la Cluj-Napoca a fost marcat de prezența Rectorului UTCN, Prof. dr. ing. Vasile ȚOPA şi Albu István, Director Tehnic Kész Construcţii România SRL. Valorea proiectului trece de 20 de milioane de euro.
Contractul a fost câștigat în urma unor proceduri riguroase de licitație publică. Fiind atribuit Asocierii Kész Construcții România SRL (ca lider) - SDC Proiect SRL (asociat).
Institutul Inteligenței Artificiale va fi plasat în apropierea centrului din Cluj-Napoca
Institutul AI se va întinde pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, aproape de centrul Clujului. Va avea 30 de laboratoare, 15 săli de suport, săli de conferințe, dotate cu echipamente de înaltă performanță.
Vasile Țopa, rector Universitatea Tehnică Cluj-Napoca:
„Va fi un loc de dezvoltare a unor proiecte majore de cercetare în acest domeniu. Aici mă refer la domeniul de medicină, cyborg security, robotică, automatic, blockchain și așa mai departe.
Sursa foto: Agerpres.
În laboratoare se vor experimenta prototipuri în diverse domenii. De pildă, Diagnosticarea Medicală Inteligentă va fi testată pentru automatizare extinsă în fabricație.
Florin Oniga, profesor departament Calculatoare Universitatea Tehnică Cluj-Napoca:
„Acest centru va permite cercetare de top prin infrastructura care va fi pusă la dispoziție și sigur și prin crearea unui cadru pentru resursă umană de calitate. Noi sperăm să ajungem la un astfel de nivel să existe interes și din partea comunității internaționale”.
Specialiștii spun că inteligența artificială ne va face viața mai ușoară, așa cum s-a întâmplat de pildă cu electricitatea.
Horia Pop, directorul Institutului de Inteligență Artificială al UBB:
„AI preia o parte din activitatea noastră intelectuală. Aici este punctul în care ne speriem noi. Avem senzația că urmează să ne înlocuiască, este acea parte de rezolvare de probleme”.
Sursa foto: Agerpres.
Eduard Mititelu, secretar de Stat Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării:
„Tot cu UTCN-ul s-a dezvoltat cadrul strategic național pe inteligență artificială ceea ce va fi baza pentru strategia națională de AI”.
Reprezentantul Kész Construcţii România SRL, Albu István, a declarat:
„Suntem onorați și foarte bucuroși că a fost atribuită societății noastre această investiție foarte importantă pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și pentru orașul Cluj. Sperăm să răspundem cu bine la această provocare și la exigențele și așteptările beneficiarului”.
Institutul va juca un rol crucial în crearea unor zone de excelență în piața muncii
Pentru ridicarea centrului e nevoie de peste 20 de milioane de euro. Cei mai mulți bani vor veni de la Comisia Europeană, o mică parte din bugetul universității, dar și dintr-un împrumut al Băncii Europene de Investiții.
Institutul va juca un rol crucial în crearea unor zone de excelență în piața muncii regionale pentru specialiștii în domeniul inteligenței artificiale și va contribui la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare competitive la nivel internațional, consolidând astfel vizibilitatea și prestigiul universității și implicit al regiunii.