Astfel, Ordonanța 44/2015 dă dreptul contribuabililor cu datorii la bugetul general consolidat să beneficieze de ștergerea anumitor datorii. Mai precis, este vorba despre o parte din dobânzile și penalitățile impuse asupra datoriilor efective, strânse până la data de 30 septembrie 2015. Condiția pentru a beneficia de această facilitate era ca întreg debitul (datoria principală, excluzând de aici penalitățile și dobânzile) să fie achitat în primul trimestru al anului, deci până la data de 31 martie 2016. EVZ a încercat să afle ce se întâmplă însă cu acele datorii despre care contribuabilii nici măcar nu știau și pentru care au primit somație de la Fisc după data de 31 martie.

Ce spune Administrația Financiară

Pentru a afla un răspuns, neam adresat Direcției Generale a Finanțelor Publice București. Răspunsul a fost că persoana în cauză, contribuabilul, trebuie să se adreseze inspectorului din circumscripția de care aparține, care se ocupă de cazul său. Este vorba de unul din inspectorii de la Administrația Finanțelor Publice din sectorul sau orașul în care își are reședința contribuabilul. Cei care nu au timp să se adreseze direct inspectorului de care aparțin pot depune o cerere la Administrația Financiară de care aparțin, cerând să le fie clarificată situația, în baza OUG 44/2015.

În prevederile ordonanței care reglementează amnistia există articole care pot acoperi și aceste cazuri, în care datoriile au fost comunicate mai târziu de Fisc. De exemplu, una din categoriile vizate este a contribuabililor care se află în plină inspecție fiscală, din care pot rezulta anumite datorii noi. Dacă respectivii contribuabili își plătesc la timp întreg debitul, chiar dacă au depășit data de 31 martie, atunci pot beneficia de amnistie. Termenul pentru plata acestor datorii, comunicate mai târziu, trebuie aflat de la Administrația Financiară. O altă condiție pentru a beneficia de amnistie este să depună o cerere pentru ștergerea datoriei la sediile Administrațiilor Financiare, până pe data de 30 iunie.