Ahmadinejad, boicotat la ONU

Ahmadinejad, boicotat la ONU

Reprezentanţii statelor UE, prezenţi la Geneva la o conferinţă ONU pe tema rasismului, au părăsit sala în momentul în care preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a criticat „guvernarea rasistă” din Orientul Mijlociu, o aluzie la Israel.

Diatriba lui Ahmadinejad şi retragerea europenilor reprezintă o lovitură pentru ONU, care spera să obţină un front comun în lupta împotriva rasismului.

SUA, Israel, Canada, Australia şi patru state UE - Germania, Italia, Polonia şi Olanda - au boicotat de la bun început evenimentul la care fusese invitat liderul iranian, cunoscut pentru discursurile antisemite. Celelalte state UE au participat fără a trimite un reprezentant diplomatic cu rang înalt. Toţi reprezentanţii UE, inclusiv ambasadoarea României la ONU, Simona Miculescu, au părăsit sala imediat ce Ahmadinejad a început să vorbească despre Israel. Emigranţii evrei din SUA şi Europa au fost trimişi în Orientul Mijlociu „pentru a instaura un guvern rasist în Palestina ocupată”, a apucat Ahmadinejad să spună înainte de a rămâne fără o mare parte din auditoriu.

Discursul liderului iranian, întrerupt şi de doi protestatari costumaţi cu peruci colorate, a venit la puţin timp după ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, îşi arătase nemulţumirea faţă de boicotul organizat de SUA, Israel şi cele patru state ale UE. Israelul, care comemorează începând de ieri Ziua Holocaustului, a semnalat însă că problema este una sensibilă. Ieri, Israelul şi-a rechemat, pentru consultări, ambasadorul la Berna, după întâlnirea dintre preşedintele elveţian Hans-Rudolf Merz şi omologul său iranian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Citiţi şi: “ONU, portavocea propagandei antisemite”