Agricultorii, despăgubiți pentru pierderile înregistrate din cauza secetei. Criteriile stabilite de MAIA

Secetă Sursa foto: Moldova1

Republica Moldova. Agricultorii care au înregistrat pierderi din cauza secetei și arșiței vor beneficia de compensații de până la 500 mii de lei per solicitant (circa 25 mii de euro). Cumulativ, un agent economic nu va putea primi o sumă mai mare de 1 milion de lei ( aproximativ 50 mii de euro). Compensațiile vor fi acordate din Fondul de intervenție în agricultură.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a prezentat luni Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermierii afectați de situațiile excepționale cu caracter natural.

Procedura de acordare a compensațiilor în sectorul agricol

Documentul a fost prezentat după ce Guvernul a decis să aloce 100 de milioane de lei (5 milioane de euro) pentru compensarea parțială a pierderilor înregistrate din cauza secetei și arșiței. MAIA, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), va distribui acest ajutor financiar.

Proiectul Regulamentului stabilește modul de calculare și acordare a sprijinului financiar destinat compensării pierderilor suferite la culturile de porumb și grâu din anul 2024. Totodată, acesta prevede criteriile de eligibilitate și procedurile administrative necesare pentru accesarea acestui sprijin.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea/Sursa foto: www.facebook.com/minister.agricultura.industrie.alimentara

„Ajutorul se va acorda dacă arşiţa şi seceta a compromis cel puţin 60% din recolta de porumb şi cel puţin 70% - din recolta de grâu. Procedura este necesară ca să putem distribui banii în mod echitabil. Este important ca resursele financiare să ajungă la toţi producătorii afectaţi. Terenurile care sunt amplasate în aria sistemelor de irigare nu sunt eligibile pentru primirea ajutorului financiar. Nu sunt eligibile nici terenurile care au beneficiat de subvenţionare”, a spus Vladimir Bolea.

Dosarele de solicitare a compensațiilor vor fi depuse la AIPA

Odată cu aprobarea Regulamentului de către Guvern, va începe procedura de depunere a dosarelor. Aceasta se va desfășura timp de 20 de zile lucrătoare, la AIPA. După evaluarea și aprobarea cererilor, va fi demarată transferarea banilor în conturile fermierilor afectați.

Sprijinul financiar este destinat compensării parțiale a pierderilor înregistrate din cauza secetei și arșiței puternice, pentru culturile de grâu și porumb.

Regulamentul a fost consultat cu reprezentanții asociațiilor producătoare de cereale, care și-au exprimat opiniile asupra prevederilor din proiectul regulamentului.

La finele lunii august 2024, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că au fost întocmite circa 2 500 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori, ca urmare a condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile țării. Este vorba despre 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură este porumbul.

Arșița a lăsat agricultorii fără roadă

În urma înregistrării temperaturilor ridicate și lipsa ploilor, mai mulți agricultori din țară au anunțat că se află într-o situație dificilă din cauza secetei din acest an, care a afectat culturile agricole.

Culturi afectate de secetă/Sursa foto: www.facebook.com/minister.agricultura.industrie.alimentara

De asemenea, Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat conducerii țării declararea stării de urgență în agricultură în legătură cu arșița. Agricultorii au cerut convocarea de urgență a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. Aceștia au venit cu propuneri pentru a ajuta gospodăriile afectate.

MAIA a anunțat anterior că după evaluarea mai multor terenuri din sudul ţării s-a constatat că plantaţiile de porumb au fost compromise în proporţie 70-100%. Cele de floarea-soarelui au fost afectate în proporţie de 60-80%.

A doua decadă a lunii iulie a fost caracterizată de un val de căldură în continuă extindere şi intensificare. Temperatura aerului a oscilat în jur de 40°C, pe fundalul lipsei precipitațiilor.