Agricultorii ar putea primi compensaţii pentru secetă. Guvernul îi invită la discuţii

Seceta Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova. Seceta care a afectat culturile agricole rămâne o problemă stringentă care necesită soluții urgente. În acest context, prim-ministrul Dorin Recean a invitat reprezentanții sectorului agricol la discuții. Întâlnirea ar urma să aibă loc marți, 20 august curent. Premierul a asigurat că, în prezent, Guvernul implementează măsuri de sprijin pentru compensarea parțială a pierderilor.

Situația din sectorul agricol în vizorul Guvernului

Șeful Cabinetului de miniștri a anunțat că agricultorii vor beneficia de ajutor din partea autorităților.

„Înțelegem dificultățile cu care se confruntă mai mulți producători din cauza secetei severe. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) colectează și verifică informațiile în baza cererilor primite. La fel ca în anii precedenți, Guvernul ajută agricultorii și implementează măsuri de sprijin pentru compensarea parțială a pierderilor. Marți îi voi invita la discuții pe reprezentanții sectorului agricol”, a subliniat Dorin Recean într-o postare pe facebook.

Dorin Recean/Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova/facebook

De asemenea, premierul Dorin Recean a specificat că la rectificarea bugetară din luna iulie 2024 au fost alocate 100 de milioane de lei (5 mil de euro) suplimentar fondului de subvenționare.

„Guvernul și agricultorii au o misiune comună în perioada următoare. Să-i ajutăm pe cei mai afectați de secetă conștientizând posibilitățile reale ale bugetului. Oricât de mult ajutor am vrea să oferim, trebuie să ținem cont de bugetul existent. Doar o astfel de abordare - una înțeleaptă - va putea duce la soluții care să ajute cu adevărat agricultorii”, a afirmat Dorin Recean.

Temperaturile ridicate au compromis plantațiile

În urma înregistrării temperaturilor ridicate și lipsa ploilor, mai mulți agricultori din țară au anunțat că se află într-o situație dificilă din cauza secetei din acest an, care a afectat culturile agricole.

De asemenea, Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat conducerii țării declararea stării de urgență în agricultură în legătură cu arșița. Agricultorii au cerut convocarea de urgență a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și au venit cu propuneri pentru a ajuta gospodăriile afectate.

Seceta/Sursa foto: Moldova1

MAIA a anunțat anterior că după evaluarea mai multor terenuri din sudul ţării s-a constatat că plantaţiile de porumb au fost compromise în proporţie 70-100%, iar cele de floarea-soarelui - în proporţie de 60-80%.

A doua decadă a lunii iulie a fost caracterizată de un val de căldură în continuă extindere şi intensificare. Temperatura aerului a oscilat în jur de 40°C, pe fundalul lipsei precipitațiilor. În acest context, a fost instituit un grup de lucru, din care fac parte și cercetători, pentru a gestiona provocările cu care se confruntă sectorul agricol, ca urmare a schimbărilor climatice.