Agenţiile de rating, cu ochii pe băncile spaniole

Agenţiile de rating, cu ochii pe băncile spaniole

După ce băncile franceze şi italiene au avut ratingul tăiat de către agenţiile de evaluare, a venit vremea şi instituţiilor financiare spaniole.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a anunţat că a plasat sub revizuire pentru o posibilă retrogradare opt bănci spaniole, pe fondul temerilor referitoare la pierderile provocate de criza din sectorul imobiliar şi capacitatea slabă de a genera venituri, informează AFP, preluată de Agerpres.

Agenţia a precizat că revizuirea vizează ratingurile Banco Cooperativo (care în prezent beneficiază de un rating A1), Banco Sabadell (A3', Bankia (Baa2) şi firma mamă BFA (Ba2), Bankinter (A2), CaixaBank (Aa3) şi firma mamă La Caixa (A2), Confederacion Espanola de Cajas de Ahorro (CECA, A2), Caja Rural de Granada (Baa1), Ibercaja Banco (Baa1) şi Lico Leasing (Baa3).

Moody's a precizat că decizia sa a fost determinată de incertitudinile persistente cu privire la calitatea activelor şi de veniturile reduse ca urmare a expunerii lor pe sectorul imobiliar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţia şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea Produsului Intern Brut al Spaniei în 2012 până la 1% de la aproximativ 2% şi se aşteaptă ca acest lucru să afecteze profiturile băncilor. În plus, Moody's susţine că nivelul creditelor imobiliare neperformante a depăşit nivelul atins la începutul anilor 1990 şi continuă să crească.