Agenție NATO, vizată într-un dosar de corupție. Angajați suspectați că au divulgat informații confidențiale
- Mădălina Sfrijan
- 14 mai 2025, 23:37

O agenție NATO este vizată într-un dosar de corupție, după ce angajații acesteia ar fi oferit informații confidenţiale companiilor care încercau să obțină contracte pentru achiziționarea de echipamente militare.
O agenție NATO, în atenția oamenilor legii. Ce spun judecătorii
Potrivit anunțului făcut de instanțele belgiene, mai multe persoane au fost arestate.
„Datorită unei anchete lansate de agenţia de achiziţii publice a NATO (NSPA), autorităţile judiciare din mai multe ţări au arestat mai multe persoane acuzate de corupţie în legătură cu unele contracte cu alianţa”, a declarat un reprezentant al NATO.
Autoritățile judiciare din Belgia au precizat că au reținut doi suspecți, unul dintre aceștia fiind plasat în arest preventiv. În urma interogatoriului, al doilea suspect a fost eliberat.
„Ancheta se referă la posibile nereguli în atribuirea de contracte către companii de apărare pentru achiziţionarea de echipamente militare pentru NATO, cum ar fi muniţii şi drone”, se arată într-un comunicat al autorităţilor judiciare belgiene.

Rachetă. Sursa foto: Pixabay
Cum acționau cei implicați în scandalul de corupție
Anchetatorii suspectează că mai mulți angajați ai NSPA, atât activi, cât și pensionari, ar fi transmis informații confidențiale companiilor pentru a le ajuta să câștige contracte. În paralel, poliția luxemburgheză a anunțat că a ridicat „documente esențiale pentru clarificarea cazului”.
„Autorităţile belgiene, olandeze, italiene, spaniole şi americane au desfăşurat operaţiuni simultane care au condus la arestarea unor suspecţi”, a adăugat poliţia din Luxemburg fără alte detalii.
Poziția NATO. Reprezentanții Alianței, prezenți la reuniunea din Turcia
De partea cealaltă, NATO a transmis că lucrează „îndeaproape” cu anchetatorii.
În această perioadă, miniștrii de externe ai NATO sunt prezenți în Turcia, unde poartă discuții legate de creșterea cheltuielilor militare. Reuniunea este prezidată de Mark Rutte. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a propus ca statele membre să aloce 3,5% din PIB pentru cheltuielile militare. Potrivit acestuia, măsura ar urma să fie aplicată până în 2032.