Peste 1.000 de sportivi ruși, care au concurat în discipline de vară, iarnă și paralimpice, au fost implicați sau au beneficiat de o conspirație instituțională pentru a ascunde teste antidoping pozitive, dezvăluie raportul final dat publicității vineri, la Londra, de juristul canadian Richard McLaren, informează Agerpres.
Potrivit raportului realizat de Agenţia Mondială Antidoping, există dovezi clare potrivit cărora, între anii 2011 şi 2015, a existat un dopaj instituţionalizat în Rusia.
"Putem confirma ceea ce am anunțat în primul raport: o acoperire care a început în 2011 și a continuat până la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. O acoperire care a evoluat la niveluri fără precedent. O conspirație instituțională a fost pusă în aplicare atât pentru sporturile de iarnă cât și pentru cele de vară, cu participarea Ministerului Sportului și a unor servicii precum Agenția rusă antidoping (RUSADA), a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB (serviciile secrete) pentru manipularea controalelor antidoping", a declarat Richard McLaren.
McLaren a adăugat că există "probe care dovedesc că peste 500 de teste pozitive au fost raportate ca negative", unele dintre aceste vizând "atleți binecunoscuți, de nivel înalt", cărora "le-au fost falsificate în mod automat rezultatele pozitive".
Oficialul canadian a mai precizat că Rusia a cucerit 24 de medalii de aur, 26 de argint și 36 de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra și niciun sportiv rus nu a fost depistat pozitiv, a mai precizat sursa citată.