Evenimentul Zilei > Actualitate > AGENȚIA de SALVARE VIEȚI pe MARE, dotată cu DOUĂ NAVE specializate
AGENȚIA de SALVARE VIEȚI pe MARE, dotată cu DOUĂ NAVE specializate

AGENȚIA de SALVARE VIEȚI pe MARE, dotată cu DOUĂ NAVE specializate

Agenția Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), din subordinea Ministerului Transporturilor, va fi dotată cu două nave specializare în căutare și salvare pe mare. Investiția a fost finanțată de la bugetul statului și este de aproape 10 milioane de euro.

Navele au fost construite la șantierul Baltic Workboats Saarema din Estonia. Una dintre ele, botezată ”Apollo”,  va ajunge în portul Constanța la jumătatea lunii iunie, iar a doua, numită ”Artemis”, va sosi la sfârșitul lunii iulie. Navele specializate SAR (Search and Rescue) au următoarele caracteristici: lungime – 23,8 m, lățime – 6,4 m, înălțime constructivă – 2,48 m, pescaj max – 1,7, deplasament – 45 tone,  viteza max – peste 25 noduri, viteza de croazieră – 20 noduri.

Navele SAR au capacitate de autoredresare și pot prelua la bord peste 44 de supraviețuitori.  Sunt dotate cu câte o ambarcațiune rapidă de urgență care poate atinge o viteză de peste 35 de noduri pentru recuperare și transfer persoane, intervenție în zona plajelor, platformă de transfer la elicopter, capacitate de transport a cel puțin două persoane pe targă, capacitate de stins incendii la nave și de intrare în zona cu perdea de foc pentru extragere victime.

Sunt dotate cu  cârlig de remorcaj pentru intervenții de urgență, cameră de termoviziune necesară atât în cazul intervențiilor de căutare și salvare pe timp de noapte cât și în cele de stins incendiul, instalație de comunicare voce la distanțe mari indiferent de starea vremii, echipament de intervenție în caz de incendiu pentru personal specializat, echipamente specializate pentru recuperarea și transferul persoanelor din apă.

Investiția a fost finanțată de la bugetul statului și este de 50 600 mii lei, potrivit ministerului Transporturilor. Statul român trebuie să asigure în mod gratuit, conform reglementărilor internaționale, căutarea și salvarea vieții omenești pe mare. Guvernul a alocat și 10 milioane de euro pentru retehnologizarea navei Hercules a ARSVOM. Termenul de predare ar fi trebuit să fie noiembrie 2017 însă un incediu, în timpul reparațiilor, la bordul navei, l-a întârziat. Hercules intră în aceste ziler în probe de mare, urmând să fie recepționat de beneficiar.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: