Agenția de Mediu din Republica Moldova a transmis un mesaj, către cetățeni, pe care i-a sfătuit să renunţe la obiceiul de a arde anvelope în noaptea de Paște. Această practică este întâlnită și are la bază ideea că alungă spiritele rele.
,,În procesul arderii anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen și hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcție de caracteristica și direcția vântului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de km”, au transmis oficialii Agenției de Mediu.
Obiceiul de Paște, care poate să aducă mari amenzi
Instituţia amintește că arderea anvelopelor este interzisă în Basarabia, iar persoanele care vor fi surprinse că încalcă legea riscă amenzi usturătoare.
Mai exact, Codul Contravențional prevede amenzi de la 1.200 până la 1.800 de lei pentru poluarea aerului atmosferic de către persoanele fizice.
În cazul agenţilor economici, amenzile se ridică până la suma de 15.000 de lei.
,,Începând cu data de 23 martie 2023, a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate. Conform acestuia, cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare sau să le ardă, ci trebuie să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni”, se mai precizează în anunțul celor de la Agenția de Mediu, conform ziarulnational.md.
Mașina, în pericol pentru șoferii indisciplinați
În altă ordine de idei, tot legat de mediu, aruncarea gunoiului în orice alt loc decât cele special amenajate va putea duce la confiscarea mașinii celui vinovat, a anunțat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
Autoritățile din Republica Moldova au anunțat că vor impune sancțiuni mai severe pentru cei care sunt prinși aruncând gunoiul din mașini.
În prezent, se analizează posibilitatea de a confisca vehiculul din care se aruncă volume mari de gunoi la marginea drumurilor, iazurilor, râurilor sau în păduri.