Mutarea face parte din planurile Rusiei de a valorifica la maximum rutele de transport maritim pe zona Arctica. Deloc este un conglomerat de firme din domeniul transporturilor.

Într-o recentă declarație publicată, conducerea Rosatom anunță că parteneriatul cu Delo „va lansa o afacere internațională de transport și logistică care va dezvolta infrastructura și capacitatea Rusiei de a beneficia și controla transporturile de mărfuri din Asia către Europa, pe ruta Mării de Nord”.

Traseul Mării Nordului este o cale de transport maritim care taie toată zona arctică, scurtând timpul călătoriei între Europa și Asia. O navă care pleacă din Coreea de Sud spre Germania și alege să vină spre continent prin canalul Suez ajunge la destinație în 34 de zile. Pe ruta arctică, timpul se scurtează la 23 de zile, scrie The Moscow Times!

Până în prezent, această rută nu a fost intens utilizată din cauza dificultăților cauzate de vremea nefavorabilă. Însă topirea ghețarilor și eforturile Rusiei de a elibera ruta de pericole au crescut viabilitatea economică a traseului. Rosatom deține o flotă de spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară.

Presa rusă anunță că Rosatom a primit 30% din Delo, companie controlată de fostul parlamentar Sergei Shishkarev. Recent, Delo Group a câștigat o licitație de 940 de milioane de dolari pentru privatizarea celei mai mari companii de transport de containere din Rusia!