Evenimentul zilei: Domnule viceprim-ministru, Iurie Leancă, duminică, aţi fost prezent la o întâlnire şi la o conferinţă de presă, alături de domnii Victor Ponta şi Mihai Tudose, de la partidul ProRomânia. Ce poziţie o să ocupaţi pe lista alegerilor europarlamentare, din partea formaţiunii politice menţionate?

Iurie Leancă: Nu am discutat acest subiect, deocamdată, cel puţin. Vă spun foarte sincer. Dar mă bucur să aud astfel de lucruri. Pot să vă zic că, cu domnul Ponta, nu am discutat acest subiect. Şi nici cu altcineva.

Evenimentul zilei: Atunci, cine ar fi avut interesul să lanseze o asemenea informaţie?

Iurie Leancă: Nu ştiu. Probabil, cineva care ţine la Basarabia, bănuiesc. Şi, aici, la Bucureşti, toată lumea ţine la Basarabia. Unii chiar ţin şi, într-adevăr, menţin şi interesul şi vin cu tot felul de resurse, alţii, mai puţin, doar cu retorică. E intensitatea diferită, din păcate. În orice caz, eu sunt un militant pentru apropierea celor două maluri (n.r. de Prut), pe care eu am definit-o integrarea naţională a românilor. Asta este unica mântuire a Basarabiei. Însă, pot să vă spun cu certitudine că nu mă interesează funcţia de deputat în Parlamentul European, fiindcă mai e foarte mult de făcut aici, la Chişinău, şi în regiune. Mult mai mult, pentru Moldova, se poate face de la Bucureşti.

Evenimentul zilei: Dumneavoastră, în anul 1989, ocupaţi funcţia de secretar 2, în cadrul ambasadei URSS, la Bucureşti?

Iurie Leancă: Nu e chiar aşa. În 1989, am fost timp de trei luni, la ambasada sovietică de la Bucureşti, la un fel de stagiatură, pe timp de vară. Lucram în ambasadă. Mai mult decât atât, am făcut studii la Moscova şi mă mândresc cu chestia asta. Dar nu sunt agent KGB, nu am fost şi nu voi fi

 

Te-ar putea interesa și: