Agenda Digitală pentru România 2020, în consultare publică până pe 31 iulie
- Departamentul Economic
- 14 iulie 2014, 00:00
Investițiile totale în sectorul Tehnologiei Informației și a Comunicațiilor (TIC) vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro în România, până în anul 2020, iar impactul pozitiv în Produsul Intern Brut (PIB) va fi de 13%, reiese din Agenda Digitală pentru România 2014-2020, document afl at în consultare publică, până la sfârșitul lunii iulie, pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informațională (MSI).
Potrivit sursei citate, obiectivele-cheie de performanță ale Agendei Digitale impun eforturi cumulate ale țărilor europene în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate de Comisia Europeană.
„Având în vedere cei 7 piloni care stau la baza Agendei Digitale pentru Europa 2014 - 2020, România i-a adaptat la contextul actual și a definit patru domenii majore de acțiune, care vor fi urmărite ca viziunea României privind programul ambițios, care va conduce la creșterea economică și creșterea competitivității, pentru acoperirea principiului de bază menționat mai sus, în vederea realizării creșterii economice durabile pe termen lung”, se menționează în document.
Domeniile avute în vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data și Media Sociale; TIC în Educație, Sănătate, Cultură și eInclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare și Inovare în TIC; Broadband și Servicii de Infrastructură Digitală.
De altfel, în cazul ultimului domeniu vizat se asigură incluziunea socială și permite beneficii în toate celelalte domenii de acțiune. O implementa re completă a viziunii strategice asupra sectorului TIC în România va duce la investiții totale de aproximativ 2,4 miliarde de euro. Impactul direct și indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici în alte țări europene care au făcut investiții similare poate fi tradus întro creștere a PIB de 13%, creșterea cu 11% a numărului de locuri de muncă și reducerea costurilor administrației cu 12%, în perioada 2014 - 2020.
România este a șaptea țară ca mărime din Uniunea Europeană (UE), în privința populației (20,12 milioane) și a doua ca mărime din grupul noilor state membre, după Polonia. Documentul privind Agenda Digitală pentru România 2014-2020 poate fi accesat în cadrul secțiunii de Transparență decizională - proiecte 2014, pe site-ul MSI, iar persoanele interesate pot transmite observații și recomandări până la data de 31 iulie a.c.