AFP, despre problema ICR: "O mobilizare puternică, rapidă şi în general rară, într-o ţară care a ieşit de sub dictatură în urmă cu 23 de ani"

Valul de critici la decizia Guvernului Ponta de a trece Institutul Cultural Român (ICR) de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului a ajuns şi în presa străină.

După ce mai mulţi regizori premiaţi la Cannes au protestat, ieri, faţă de problema ICR, agenţia de presă France Presse scrie, astăzi, despre această "mobilizare puternică, rapidă şi în general rară, într-o ţară care a ieşit de sub dictatură în urmă cu 23 de ani". "Sute de artişti români, între care mai mulţi cineaşti premiaţi la Festivalul de film de la Cannes, au denunţat cu vehemenţă la acest sfârşit de săptămână o decizie a guvernului de centru-stânga care, din punctul lor de vedere, influenţează politic Institutul Cultural Român (ICR)", mai scriu cei de la AFP, conform Agerpres.

Decizia de a trece ICR sub administrarea Senatului s-a produs miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, adoptată de Guvernul Ponta fără consultări prealabile. Prima consecinţă: schimbarea întregii echipe de conducere a Institutului.

Într-un interviu acordat AFP, citat de Agerpres, regizorul Cristi Puiu, distins cu multe premii internaţionale, a oferit o explicaţie referitoare la mobilizarea artiştilor autohtoni în apărarea Institutului.

"Din păcate, de fiecare dată când intervine o schimbare de guvern în România, cei noi aruncă la coşul de gunoi tot ceea ce au făcut predecesorii lor, chiar şi ceea ce funcţionează. Ei visează să-şi pună amprenta în istorie şi se apucă să distrugă. ICR funcţionează extraordinar de bine astăzi. Ceea ce se întâmplă în prezent cu Institutul, unde schimbările n-au făcut obiectul niciunei consultări, îi priveşte pe toţi cetăţenii, deoarece astfel de lucruri s-ar putea întâmpla şi în alte instituţii", a precizat acesta.

Regizorul Cristi Puiu: "Această Ordonanţă nu este altceva decât una din expresiile provincialismului nostru multifaţetat. Institutul Cultural Român este cu adevărat singura instituţie a statului român care a reuşit performanţa de a ne restitui bruma de demnitate atât de necesară însănătoşirii noastre ca naţie. Dacă noi am început să fim asociaţi şi cu altceva decât Ceauşescu, Dracula sau copiii străzii, acest lucru i se datorează în mare măsură echipei conduse de Horia-Roman Patapievici, care a muncit vreme de opt ani de zile la resuscitarea identităţii noastre culturale". Regizorul Corneliu Porumboiu: "Îmi este greu să cred că Institutul Francez, Institutul Goethe sau British Council ar fi devenit ceea ce sunt acum dacă ar fi funcţionat ca o minge de ping-pong între diverse partide politice".

Scriitorul Norman Manea, profesor de literatura la New York: "Ar fi dezastruos ca practicile brutale şi aroganţa politicienilor de ieri şi de azi să dicteze în maniera nefastă destinul culturii".

Scriitorul Vasile Ernu: "Sunt suprins să văd că la doar o lună după ce aţi luat puterea, dumneavoastră (n.r Victor Ponta) şi guvernul pe care îl conduceţi practicaţi aceeaşi logică de funcţionare: ordonanţe de urgenţă, nominalizări politice de funcţionari, revanţă politică. Nu asta criticaţi cu atâta frenezie în urmă cu câteva luni?"

Reacţia Senatului

Între timp, reprezentanţi ai PSD şi ai PNL, din Senat, au precizat, despre ordonanţa care vizează ICR că nu au nicio intenţie să politizeze instituţia. "Este mai democratic ca ICR să fie sub control parlamentar". "Vrem să formulăm public doar câteva întrebari: De ce ar fi mai democratic ca o instituţie precum ICR să stea sub controlul unei singure persoane - Preşedintele României, şi nu sub controlul unei instituţii în care sunt reprezentate toate partidele, inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate şi al funcţiilor alese - Senatul României, şi care nu este condusă, până la urmă, de un membru al partidelor aflate la guvernare? Ce este nedemocratic în a ne interesa de soarta a 10 milioane de euro, din bani publici, care sunt daţi în fiecare an pentru această instituţie şi în legătură cu care nu s-a dat socoteală public niciodată în mod clar? Repetăm - este vorba de un buget de 10 milioane de euro, asupra căruia există semne de întrebare şi care trebuie să intre într-o zonă de control democratic. Nu vrem schimbarea destinaţiei acestor fonduri, ci doar verificarea legalitaţii în folosirea acestora", se într-un comunicat al liderilor senatorilor PSD si PNL, Ilie Sârbu şi Puiu Haşotti, remis aseară agenţiei Agerpres. CITIŢI ŞI:

  • Cineaştii se opun deciziei Guvernului Ponta de a lua ICR. "Ne aflăm în plină mineriadă"
  • Comunicat ICR: USL vrea subordonarea politică a tuturor entităţilor care mai sunt încă autonome