Află cum poţi intră în Cartea Recordurilor acordând primul ajutor

Află cum poţi intră în Cartea Recordurilor acordând primul ajutor

Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov doreşte să intre în Guiness Book, doborând recordul de participanţi la un curs de resuscitare şi acordare a primului ajutor.

Evenimentul va avea loc pe data de 26 iulie 2011, pe stadionul Dinamo, ocazie cu care „Salvarea” bucureştenilor va împlini 105 ani de la înfiinţare.

700 de manechine pentru „resuscitarea generală”

Voluntarii care vor participa la eveniment vor fi asistaţi de 700 de instructori specializaţi de la care vor afla tot ce trebuie să cunoască despre suportul vital de bază (SVB).

Ne puteți urmări și pe Google News

După partea de instruire, cursanţii vor pune în practica ce au învăţat, Societatea de Salvare Bucureşti punând la dispoziţie 700 de manechine de cauciuc achiziţionate special pentru eveniment.

Suportul vital de bază, aparent o manevră simplă, este foarte important pentru acordarea primului ajutor şi are capacitatea de a salva vieţi omeneşti de către persoane străine mediului sanitar. O astfel de manevră poate fi considerată un ajutor pe care cetăţenii îl pot acorda celor care intră în stop cardio-respirator, până la sosirea unui echipaj specializat.

În acelaşi timp, iniţiatorii speră că bucureştenii vor căpăta mai mult spirit civic, sărind în ajutorul echipajelor Servicului de Ambulanţă. „Cel mai important aspect la acest eveniment este scopul final, toţi cei 7.000 de participanţi vor ştii să acorde primul ajutor şi să ştie dacă pacientul a intrat în stop cardio-respirator. Este un procedeu prin care oricine, fără nici un instrument, este capabil să susţină activitatea organelor vitale. Salvezi o viaţă, salvezi o lume!”, a declarat Cristian Grasu, Director Medical al Serviciului de Ambulanţă Ilfov.

Evenimentul este organizat prin eforturile Societăţii se Salvare Bucureşti, împreună cu câţiva sonsori, fără a se cheltui din banii publici. „Este un eveniment al nostru, al tuturor, al bucureştenilor şi al românilor. Am fi fericiţi să strângem mai mult de 7.000 de persoane”, afirmă Alice Grasu, manager al Servciciului de Ambulanţă Ilfov. Acţiunea va dura între 60 şi 80 de minute, iar manevrele de resuscitare făcute de instructorii medicali vor fi proiectate pe tabela de marcaj a stadionului Dinamo. Conducătorii Servicului de Ambulanţă au promis că acest eveniment nu va fi singular, urmând să se pregătească alte proiecte în următoarele şase luni. Performanţa celor 7.000 de voluntari va fi atestată de către circa 200 de observatori din partea Guiness World Records (GWR) şi de reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Ce să faci ca să participi

Cei care doresc să participe la eveniment nu trebuie să facă un efort prea mare, pe site-ul Societăţii de Salvare Bucureşti (www.sabif.ro) existând un formular de înscriere. Datele necesare sunt numele, prenumele, vârsta, adresa şi un număr de telefon al participantului. Recordul suprem, la un eveniment similar, s-a înregistrat pe un stadion din Guadalajara (Mexic), unde au fost prezenţi 6.577 de cursanţi. Reprezentanţii Societăţii de Salvare Bucureşti fac apel la simţul civic al cetăţenilor bucureşteni, cerându-le să nu fie indiferenţi şi să contribuie la „resuscitarea generală” de pe stadionul Dinamo.