Datele au apărut în cele mai recente date „din lumea reală” publicate de autoritățile chiliene în ceea ce privește eficacitatea în rândul populației sale a unei varietăți de vaccinuri COVID-19. Chile a început una dintre cele mai rapide campanii de inoculare din lume împotriva COVID-19 în decembrie, vaccinând până acum peste 60% din populația sa, predominant cu CoronaVac de la Sinovac.
Vaccinul Sinovac COVID-19 a fost 58,5% eficient în prevenirea bolilor simptomatice în rândul a milioane de chilieni care l-au primit între februarie și iulie, au declarat marți autoritățile sanitare din Chile, în timp ce vaccinul COVID-19 a lui Pfizer a fost 87,7% eficient, iar cea a lui AstraZeneca a fost 68,7% eficient.
Vaccinul a fost 86% eficient în prevenirea spitalizării, 89,7% eficient în prevenirea internării în unități de terapie intensivă și 86% eficient în prevenirea deceselor în populație între februarie și iulie, a declarat dr. Rafael Araos, oficial al sănătății, într-o conferință de presă marți.
În aprilie, același studiu a constatat că CoronaVac a fost 67% eficient în prevenirea bolilor simptomatice, 85% eficace în prevenirea spitalizărilor și 80% eficace în prevenirea deceselor, sugerând că capacitatea sa de a preveni impactul mai grav al virusului s-a consolidat, în timp ce capacitatea sa diminuarea bolii simptomatice.
Araos a spus că reducerea protecției împotriva vaccinurilor a fost inevitabilă în timp, în special odată cu sosirea și prevalența tot mai mare a tulpinilor mai virulente, cum ar fi varianta Delta.
"Dacă Delta devine mai răspândită și vaccinul are un răspuns mai slab, am putea observa o scădere mai rapidă (în eficacitate)", a spus el, întărind apelurile pentru a treia doză de rapel care urmează să fie eliberată.
Guvernul a publicat, de asemenea, date despre eficacitatea altor vaccinuri administrate în Chile, realizate de Pfizer BioNTech și AstraZeneca
Vaccinul Pfizer a fost 87,7% eficient în prevenirea COVID-19 simptomatic în aceeași perioadă, 98% eficient în prevenirea admiterii în terapie intensivă și 100% eficient în prevenirea decesului, a spus Araos.
AstraZeneca a fost 68,7% eficientă în prevenirea simptomaticului COVID-19 în aceeași perioadă, 98% eficientă în prevenirea admiterilor la terapie intensivă și 100% eficientă în prevenirea decesului, a spus Araos.
Studiul din Chile a examinat eficacitatea vaccinurilor în rândul diferitelor grupuri de persoane care fie au primit două doze din vaccinul specificat, doze parțiale ale vaccinului, fie nu au deloc vaccin.
Pentru eficacitatea CoronaVac, pe parcursul studiului au examinat un grup de 8,6 milioane de persoane, partea Pfizer BioNTech a studiat un grup de 4,5 milioane de persoane, iar partea AstraZeneca a analizat un grup de 2,3 milioane de persoane.