Afganistan: Talibanii au revendicat atacul în care au murit 30 de militari americani

Afganistan: Talibanii au revendicat atacul în care au murit 30 de militari americani

Talibanii au revendicat atacul de ieri din Afganistan, în care au murit 30 de militari americani din cadrul forţelor NATO în Afganistan (ISAF), şapte membri ai forţelor speciale afgane şi un interpret civil, în urma prăbuşirii unui elicopter, la est de Kabul. 20 dintre militarii uciși făceau parte din Navy Seals, ai căror membri l-au lichidat pe Osama ben Laden, iar NATO și Pentagonul au deschis o anchetă.

NATO nu oferă alte detalii despre militarii care şi-au pierdut viaţa şi cauzele prăbuşirii, dar autoritățile de la Kabul au anunţat că 31 de membri ai forţelor speciale americane şi şapte din cadrul forţelor speciale afgane au murit după ce elicopterul a fost doborât. La scurt timp de la atac, talibanii au revendicat acțiunea.

20 dintre cei 30 de militari uciși erau membri ai Navy Seals, forţele speciale ale marinei americane, a cărei unitate de elită l-a eliminat pe Osama ben Laden în luna mai, informează presa din SUA.

Pentagonul a refuzat să facă orice comentariu, în timp ce surse din cadrul administraţiei Obama au ţinut să sublinieze că ”nu este vorba despre echipa OBL” (Osama ben Laden). Potrivit acestor surse, printre americanii de la bordul elicopterului se aflau membri ai armatei terestre, aerului şi ai marinei.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Team 6” (Echipa 6) reprezintă aristocraţia Seals, prescurtarea de la Sea, Air, Land (mare, aer, pământ), iar misiunile sale sunt considerate atât de sensibile încât nici măcar existenţa lor nu este confirmată vreodată. Membrii săi, estimaţi la aproximativ 300, sunt recrutaţi dintre cei 2.300 de Navy Seals al căror antrenament este printre cele mai exigente din lume.

În Afganistan, misiunile Navy Seals sunt de obicei operaţiuni de comando împotriva liderilor insurgenţi, efectuate noaptea cu elicopterul.

Incidentul de ieri este considerat cel mai sângeros episod pentru coaliţia internaţională, de la declanşarea conflictului afgan, la sfârşitul anului 2001. În 2005, în urma unui atac similar, 16 militari americani și-au pierdut viața.