Afganistan: Femeia violată şi condamnată pentru adulter, graţiată de preşedintele Karzai

Afganistan: Femeia violată şi condamnată pentru adulter, graţiată de preşedintele Karzai

Femeia afgană care fusese închisă şi condamnată pentru adulter, pentru că a fost violată de o rudă, a fost, în sfârşit, eliberată. Decizia punerii sale în libertate a fost luată de preşedintele Hamid Karzay, care a intervenit special în acest caz extrem de mediatizat, în care, conform legilor afgane, nu agresorul este pedepsit, ci victima sa.

Cunoscută sub numele de Gulnaz, tânăra a fost condamnată la 12 ani de închisoare, după ce un văr al soţului ei a violat-o în urmă cu 2 ani, relatează CNN. Gulnaz a încercat să ascundă cât a putut violul, temându-se de represalii. A fost însă nevoită să spună ce i s-a întâmplat, după ce a aflat că rămăsese însărcinată. Iar tatăl copilului era chiar violatorul său. BBC relatează că pe perioada detenţiei, în închisoare cu ea s-ar fi aflat şi copilul născut după viol.

În Afganistan, victima unei agresiuni sexuale nu are parte de compasiune, ci este stigmatizată şi riscă ani buni după gratii. Aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Gulnaz, găsită vinovată de "sex în afara căsătoriei" şi condamnată la 12 ani de închisoare. Femeia avea doar 19 ani.

În sprijinul eliberării ei, Occidentul a dus o campanie intensă, Uniunea Europeană fiind nevoită la un moment dat să stopeze un documentar referitor la Gulnaz, pentru a nu-i periclita situaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizaţiile pentru drepturile omului se tem însă că Gulnaz va fi în pericol şi după punerea ei în libertate. Dacă nu va fi ucisă pentru ruşinea pe care a adus-o comunităţii, tânăra ar putea fi ţinta răzbunării familiei violatorului.

<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" id="ep" height="374" width="416"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="movie" value="http://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed&videoId=bestoftv/2011/11/23/tsr-paton-walsh-afghan-raped-woman-update-mpg.cnn" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><embed src="http://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed&videoId=bestoftv/2011/11/23/tsr-paton-walsh-afghan-raped-woman-update-mpg.cnn" type="application/x-shockwave-flash" bgcolor="#000000" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" wmode="transparent" height="374" width="416"></embed></object>