Afecțiunea care face ravagii în rândul multor copii. Părinții trebuie să ia în serios două mari probleme

Sursa foto: dreamstime.com

Mulți copii sunt expuși la alimente nesănătoase și la un stil de viață sedentar, experții prezicând o creștere a unei boli mortale în rândul acestora.

Diabetul este o boală care afectează aproape patru milioane de oameni în Marea Britanie, 90% dintre aceștia suferind din cauza diabetului de tip 2. 

Diabetul de tip 2, care este mai frecvent în rândul adulților, poate apărea atunci când organismul se luptă să regleze nivelul zahărului din sânge. Din ce în ce mai mulți tineri și adolescenți, în special cei supraponderali, obezi și sedentari, sunt afectați de această boală.

Creșterea cazurilor de diabet

Proaspete statistici guvernamentale au arătat că aproape unul din zece copii trăia cu obezitate în Marea Britanie. Diabetul de tip 2 cu debut precoce, care înainte era rar, a început să crească pe măsură ce din ce în ce mai mulți britanici devin supraponderali. 

Diabetes UK a spus că, dacă nimic nu se schimbă, 5,5 milioane de oameni din Marea Britanie vor avea această boală până în 2030. Când această afecțiune apare la copii, poate fi greu de detectat, deoarece simptomele pot fi mai puțin evidente decât la adulți și se dezvoltă mult mai lent. 

Optometristul Langis Michaud a avertizat despre cele 5 simptome la care părinții ar trebui să fie atenți. Diabetul de tip 2 poate provoca pierderea vederii. Potrivit experților, aceasta este principala cauză a pierderii vederii în rândul adulților cu vârsta cuprinsă între 20 și 74 de ani. 

„Semnele diabetice sunt observate până la 30% dintre pacienți la scurt timp după diagnostic”, a spus el. „Tinerii cu diabet zaharat de tip 2 (comparativ cu diabeticii de tip 1 de aceeași vârstă) au de 88 de ori mai multe șanse de a dezvolta retinopatie (vase de sânge anormale sau hemoragii la nivelul retinei)”, a adăugat el.

Oboseala din timpul zilei

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot duce la deshidratare. O persoană cu diabet necontrolat poate prezenta polidipsie, o formă de sete extremă. Diabetul poate împiedica organismul să absoarbă apă, creând un cerc vicios dacă afecțiunea nu este gestionată corect. 

Nevoia de a merge la toaletă mai mult decât de obicei este un semn comun al acestei afecțiuni. Asta pentru că după o perioadă lungă de timp, pancreasul - care produce insulina - devine atât de obosit încât nu mai poate produce suficientă insulină. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt apoi trecute în urină pentru a încerca să o elimine din organism. 

O scădere a greutății corporale poate fi un semn de avertizare al diabetului. La persoanele cu diabet, insulina insuficientă împiedică organismul să introducă glucoza din sânge în celulele corpului pentru a fi folosită ca energie. Când se întâmplă acest lucru, organismul începe să ardă grăsime pentru a avea mai multă energie, provocând astfel o reducere a greutății corporale.

Două motive comune pentru oboseală sau letargie sunt nivelul de zahăr din sânge prea ridicat sau prea scăzut. În ambele cazuri, oboseala este rezultatul unui dezechilibru între nivelul de glucoză din sânge și cantitatea sau eficacitatea insulinei. Dacă te simți obosit în timpul zilei, chiar dacă ai dormit suficient, poate fi rezultatul unui nivel ridicat sau scăzut de zahăr din sânge, potrivit The Sun.