Asociația Foștilor Deținuți Politici Constanța avertizează că ceea ce se întâmplă acum în România începe să semene cu perioada în care la putere au venit comuniștii. Foștii deținuți politici spun însă că, din poziția lor de oameni care au trecut prin închisorile comuniste, nu stau în așa zisele drepturi bănești oferite de guvernanți și nu se supun lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu.
La ultimul congres al AFDPR, de la Alba Iulia, foștii deținuți politici din Constanța au fost împiedicați să citească un protest față de coaliția de la guvernare. “Protestul nostru s-a referit la toată presiunea asupra justiției, de acaparare a fiecărei instituții în parte. A fost mult mai amplu. A cuprins tot ce s-a întâmplat de la preluarea puterii de către USL, apoi Ponta și acum sub Dragnea. Se termina cu un strigăt împotriva celor întâmplate în Piața Victoriei. Pentru că este greu să mai admiți așa ceva” a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, președintele AFDPR Constanța, Paul Andreescu. Iar Vasile Marius Suciu a ținut să precizeze că foștii deținuți politici din Constanța vor în acest fel să se delimiteze de rezoluția congresului AFDPR.
“Nu aș vrea să înțelegeți că noi suntem împotriva asociației pe țară, AFDPR. Dar noi vrem să ne delimităm de niște lucruri. Noi, filiala de la Constanța, nu putem să fim de acord cu derapajele ălora care conduc acum țara. Noi constatăm, este părerea noastră, că în ziua de astăzi încep să se întâmple exact aceleași lucruri, sub altă formă, ca atunci când au venit tovarășii comuniști. Lumea nu vede, sau nu vrea să vadă treaba asta”, a spus Vasile Suciu. Iar Paul Andreescu și-a arătat nemulțumirea și față de liderul pe țară al AFDPR, Octav Bjoza, actual subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. “Pentru mine este foarte greu să știu că AFDPR stă cu capul plecat să nu supere stăpânii. Cum să admiți că un fost deținut politic este subsecretar de stat în guvernul Dăncilă?”
În altă ordine de idei, AFDPR Constanța s-a plâns de lipsa de colaborare a autorităților locale și centrale în demersurile asociației de a construi la Poarta Albă, lângă Monumentul Memorial, un Muzeu al Canalului cu aspecte și date ale crimelor săvârșite în anii 1950-1953, cu numele celor peste 1000 de deținuți decedați. Proiectul și terenul există, construirea ar costa 960.000 de lei, bani pe care AFDPR Constanța nu-i are. CJ Constanța nu a răspuns solicitării AFDPR. Din cele 300 de firme cu profit, din țară, doar una le-a oferit 10.000 de lei, iar cele 60 de firme constănțene nu le-au răspuns. „Dacă de la cele 360 societăți comerciale cărora le am trimis propunerile de contract primeam câte 2-3000 de lei am fi făcut banii necesari pentru ridicarea muzeului”, potrivit lui Paul Andreescu. Deși avea dreptul să primească un sediu de la primărie, AFDPR funcționează într-un spațiu închiriat, plătit de membrii asociației.