După declanşarea războiului în Ucraina, în Rusia au apărut peste 100 de noi mari proprietari. Aceştia au preluat la preţuri derizorii activele companiilor occidentale care s-au retras din Rusia, care doar anul trecut le-au adus un profit net de cel puţin 223 de miliarde de ruble. Printre beneficiarii redistribuirii proprietății occidentale se numără oameni de afaceri apropiați de Kremlin, foști manageri de top ai companiilor care s-au retras și antreprenori mediocri.
Publicaţia rusească independentă, Novaia Gazeta Evropa (Noua Gazetă Europa) a realizat o anchetă jurnalistică despre companiile și oamenii de afaceri ruși care s-au dovedit a fi principalii beneficiari ai invaziei ruse a Ucrainei.
Activele companiilor străine, preluate de afaceriştii ruşi
Odată cu declanşarea războiului din Ucraina, companiile occidentale au început să-și anunțe retragerea de pe piața rusă, dar în realitate doar aproximativ 10% dintre mărcile străine au părăsit-o. Afaceriştii ruşi au putut să achiziționeze activele companiilor care s-au retras cu o reducere semnificativă. Novaia Gazeta Evropa a studiat tranzacțiile cheie pentru vânzarea activelor în Rusia de către străini și a identificat primii 100 cei mai mari noi proprietari.
Potrivit publicației, în total, participanții la rating au primit activele a 110 companii care au părăsit total sau parțial Rusia. Activele lor nete la sfârșitul anului 2022 se ridicau la 3,5 trilioane de ruble.
Principalii trei beneficiari ai activelor străine
Potrivit Novaia Gazeta, aproape jumătate din această sumă de active - 1,6 trilioane de ruble - a fost primită de proprietarul Interros, Vladimir Potanin. Miliardarul a achiziționat Rosbank și două companii de asigurări deținute de Société Générale din Franţa. Suma tranzacției nu a fost dezvăluită.
În plus, Potanin a cumpărat Tinkoff Bank. Această înțelegere poate fi considerată și o consecință a războiului, notează ziarul, întrucât fondatorul băncii, Oleg Tinkov, s-a opus deschis invaziei ruse a Ucrainei și a spus că a fost nevoit să vândă activul cu o reducere uriașă.
Locul doi în clasamentua fost ocupat de fostul șef al RTS și „SPB Exchange”, Ivan Tîrîşkin. El a achiziționat Home Credit, o instituție de microfinanțare, o companie de asigurări și o agenție de colectare, care erau deținute de grupul ceh PPF. Valoarea activelor sale nete este de 262 de miliarde de ruble.
Topul primelor trei este încheiat de compania Novatek a lui Leonid Mikhelson, care a primit o cotă din proiectul Terneftegaz a companiei franceze Total Energies și o cotă din British Shell din Sahalin-2 pentru un total de 161,7 miliarde de ruble. Novaia Gazeta Evropa a realizat şi un top în ceea ce privește profitul net obţinute de ruşi din companiile străine achiziționate. În acest top compania Novatek a ocupat primul, loc cu un profit net de 40 de miliarde de ruble. În total, pentru toate tranzacțiile din 2022, această cifră, potrivit Novaia Gazeta Evropa, s-a ridicat la 223 de miliarde de ruble.