Compania americană Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din România, s-a impus în ţara noastră mulţumită sprijinului acordat de preşedintele Traian Băsescu, de fostul guvern şi de fostul ambasador american, Nicholas Taubman, scrie „The New York Times” (NYT).
Publicaţia americană subliniază că Smithfield a plecat din SUA pentru a evita restricţiile de mediu şi a venit în Europa de Est, unde şi-a permis să încalce unele norme de mediu, operând temporar fără autorizaţii.
Vorbind despre problemele Smithfield cu pesta porcină, articolul aminteşte că oamenii de ştiinţă au identificat tulpini ale unor viruşi care afectează porcii, una provenind din Europa sau Asia, iar cealaltă din America de Nord, în codul genetic al virusului gripei porcine - A/H1N1.
Întâlniri la vârf, mediate de ambasadorul SUA
Ambasadorul Nicholas Taubman (al cărui mandat la Bucureşti s-a derulat între 2005 şi 2008 - n.r.), scrie publicaţia americană, i-a însoţit pe directorii Smithfield la întâlnirile cu preşedintele român şi cu premierul. Odată ce sprijinul oficialilor români a fost obţinut, Smithfield a început lucrările de dezvoltare. În jur de 12 ferme au fost proiectate de firma de arhitectură deţinută de Gheorghe Seculici, fost vicepremier, care are legături strânse cu preşedintele Traian Băsescu, naşul de cununie al fiicei sale, scrie NYT.
Ajutorul a venit şi de la firma de lobby McGuireWoods, care a fost intermediar între compania americană şi guvernul român. În trecut, McGuireWoods a reprezentat România în timpul campaniei pentru aderarea la NATO. Băsescu, mai scrie publicaţia americană, nu a avut nicio reţinere în a-şi exprima aprecierea faţă de compania Smithfield, „pe care a lăudat-o într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele George W. Bush, din timpul Summitului NATO de anul trecut”.
Activitatea Smithfield în România a beneficiat de subvenţii semnificative. Compania nu a precizat o sumă totală a subvenţiilor naţionale, publicaţia americană calculând că aceasta ar trebui să se ridice undeva în jurul sumei de 18 milioane de euro. NYT mai precizează că unii politicieni români, printre care Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, au încercat să faciliteze despăgubirea Smithfield pentru pagubele provocate de pesta porcină.
Valeriu Tabără este singurul oficial român menţionat în articol care a răspuns acuzaţiilor NYT.
„Mi se pare o acuzaţie deosebit de gravă şi mai ales una fără suport”, a spus el, apreciind că a fost „uluit” de reaua voinţă a ziariştilor publicaţiei la adresa Smithfield.
SUSPICIUNI
Veriga lipsă dintre gripa şi pesta porcină
Legătura făcută de NYT între pesta din fermele Smithfield şi epidemia de gripă porcină i-a înfierbântat pe oficialii de la Bucureşti. Miniştrii Ilie Sârbu şi Ion Bazac, dar şi reprezentanţii Smithfield au exclus ca virusul H1N1 să provină din România. Şeful ANSVA, Marian Zlotea, susţine că ţara noastră nu exportă carne de porc în SUA. „Dacă vreun porc a ajuns în SUA cu viză pe 10 ani, atunci a stat în carantină şi a fost verificat înainte de a i se da drumul”, a comentat el ironic. NYT consemnează şi o declaraţie a lui Gheorghe Seculici, arhitectul fermelor.
„Mii de porcuşori s-au născut şi nu a existat loc fizic unde să fie puşi pentru că noile ferme nu au fost terminate. Nimeni nu admite acest lucru, dar aceasta a fost cauza gripei porcine”, ar fi spus el. Seculici neagă însă, într-o declaraţie pentru EVZ: „NY Times minte cu neruşinare. Nu am declarat niciodată aşa ceva. Am avut acum două luni o discuţie cu doi jurnalişti şi nu aveam cum să declar lucrurile acelea cu mult timp înainte să izbucnească focarul de gripă în Mexic”.
Smithfield: confuzia jurnaliştilor
Reprezentanţii Smithfield au afirmat că nu este nici o relaţie între virusul noii gripe A / H1 N1 şi fermele pe care le deţine. „O echipă de 20 de medici veterinari, împreună cu autorităţile sanitar veterinare locale şi naţionale (DSV şi ANSVSA) supraveghează 24 de ore din 24 animalele din fermele noastre şi o echipă de medici umani supravegheaza personalul care deserveşte aceste ferme”, a afirmat Mihai Şepeţean, directorul de comunicare al companiei.
Potrivit acestuia, nu există niciun caz de gripă la animalele sau personalul care deserveşte fermele Smithfield. „Nu există nici o referire în articolul din New York Times la cu privire la posibilitatea ca originea virusului ar fi la una din fermele noastre din România, aşa cum în mod gresit a tradus şi interpretat o agenţie de ştiri şi un post de televiziune din România”, a adăugat Şepeţean. El a refuzat să comenteze implicarea firmei vicepremierului Seculici, care ar fi proiectat 14 dintre fermele firmei, precum şi avantajele oferite de relaţia ambasadorului Taubman cu autorităţile române.
Specialiştii români susţin că reporterii au făcut o confuzie între gripa porcină, virus care se transmite de la porc la porc şi pesta porcină, problemă cu care Smithfield s-a confruntat în 2007. Confuzia este evidentă în momentul în care reporterii precizează că autorităţile române au investit în vaccinuri – acestea sunt doar pentru pestă, nu pentru gripă. „La un moment dat, se menţionează că o tulpină de virus porcin a fost descoperită în A(N1H1), dar nu se precizează despre ce virus e vorba. A(N1H1) este un mutant al multor viruşi, ar putea fi vorba despre orice”, a explicat un cunoscător din domeniu. (Teodora Trandafir)