Afaceri pe timpul pandemiei. Atac mişelesc la sarea României

Afaceri pe timpul pandemiei. Atac mişelesc la sarea României

 În plină pandemie de coronavirus, în plină tragedie în care mor oameni, războiul economic nu a încetat deloc. Ba chiar se desfăşoară cu şi mai mare îndârjire. Un război total, în care se folosesc cele mai perfide mijloace de a lovi adversarul. Inclusiv pandemia este folosită ca instrument de destabilizare, prin transmiterea de informaţii false.

Nici ţara noastră nu este scutită de astfel de atacuri. La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc o lovitură mişelească la adresa unuia dintre zăcămintele despre care cu toţii am învăţat la şcoală că este foarte preţios şi că România îl are din belşug: sarea. Sare de foarte bună calitate.

 O ştire falsă declanşează panica

Miercuri, 31 martie, în jurul orelor 22, pe o reţea de socializare apare un anunţ dărâmător: „Staţi acasă (dacă puteţi)!!! Primele cazuri confirmate la Salina Ocna Dej. Angajaţii merg în continuare la serviciu. Staţi acasă (dacă puteţi)!!!”

Deşi ora era destul de târzie, imediat se răspândeşte panica printre minerii şi personalul TESA de la Mina Ocna Dej. În numai o oră, postarea are peste 100 de distribuiri. Ştirea străbate ca un fulger întrega localitate.

Toţi locuitorii sunt convinşi că postarea este reală, cu atât mai mult cu cât poartă şi sigla oficială a SALROM, Compania Naţională a Sării, instituţie a statului român în subordinea Ministerului Industriilor şi care exploatează sarea în România. Aşadar, epidemie de coronavirus printre minerii de la Ocna Dej!

Oamenii încep să discute dacă  a doua zi să se mai prezinte la muncă sau nu. Şi ca totul să fie diversiune ca la carte, într-un ziar local apare a doua zi, pe 1 aprilie, ştirea bombă: „Salina Ocna Dej sub amenințarea coronavirus. Un angajat infectat, alții suspecți”.

Iar în textul materialului, se arată: „ Angajatul Salinei Ocna Dej are 26 de ani și este vecinul a doi soți care au fost confirmați și ei ca fiind infectați cu COVID-19 săptămâna trecută, fiind internați și ei la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Bărbatul de 26 de ani este deocamdată în izolare la domiciliu.

Ulterior acestor confirmări și alte persoane, aflate în contact direct cu cei diagnosticați, au fost preluate de ambulanțe și transportate la spital în Cluj-Napoca, pentru a fi testate. Toate aceste cazuri au declanșat revolta celorlalți angajați ai Salinei și a familiilor acestora. Zeci de persoane ne-au contactat în ultimele zile pentru a ne semnala situația și a ne solicita ajutorul în scoaterea la lumină a acestor cazuri.

Oamenii acuză faptul că, deși sunt aceste cazuri confirmate, conducerea companiei nu ia în calcul oprirea activității. Mai mult, prin diverse mesaje, angajați ai Salinei și familiile acestora ne transmit că se încearcă o mușamalizare a situației, că s-a încercat ascunderea faptului că sunt doi angajați confirmați, astfel ca producția să continue și să nu se oprească activitatea, totul în interesul profitului companiei.”

Nu s-a întrebat totuşi nimeni când au avut oamenii timp să trimită acele „diverse mesaje” către redacţie, din sera de miercuri, de la orele 22,30 şi până joi, adică a doua zi dimineaţă, când a apărut materialul în ziar.

Ne puteți urmări și pe Google News