Mariana Herle, 44 de ani, din Dobroești, Ilfov, s-a reprofilat din asistentă socială în lucrător în producția conservelor din fructe și legume. Ea urmează acum un curs care o va transforma într-o femei de afaceri cu bunătăți culese chiar de la ea din grădină.
Mariana Herle are 44 de ani și este din Dobroești, Ilfov. Până în 2007 a lucrat ca asistent social în Ilfov, însă după încheierea concediului de creșterea copilului a decis să rămână mai departe acasă. Cum soțul avea o afacere care mergea bine, banii nu erau o problemă. În ultima vreme însă afacerea a început să scârțâie astfel că Mariana s-a gândit să facă ceva pentru a mai câștiga un ban.
Cum terenul agricol nu-i lipsește, s-a înscris la un curs de calificare ca lucrător în producția conservelor de legume și fructe și antreprenoriat, organizat de Asociația React. “Cursul m-a motivat, m-a ajutat cumva să mă dezvolt personal, să învăț să vând pentru că făceam oricum conserve și dulcețuri pentru prieteni”, mărturisește Mariana.
Rețetele pe care Mariana le știe sunt în mare parte păstrate de la bunici, dar este deschisă oricăror experimente. Produsul vedetă pe care ea vrea să-l lanseze pe piață este magiunul din miez de pepene verde. “Este un pepene special pe care eu l-am întâlnit doar la Izlaz, lângă Brănești. Nu are semințe și pentru a obține dulceața trebuie fiert timp de 5-6 ore la tuci”.
Mariana mai are o rețetă specială de dulceață de dovleac cu măr, primul cules chiar de la ea din grădină. “Cum dovleacul este puțin grețos, trebuie adăugată și zeamă de lămâie”, dezvăluie Mariana care adaugă că niciodată un bucătar adevărat nu-și trădează toate secretele.
Alte dulcețuri pe care viitoarea femeie de afaceri le are în vedere sunt cele din flori de salcâm, de sfeclă, măr și ghimbir sau de măr cu morcov. “Nu pun conservant, iar fructele și legumele le procur de la prieteni. De exemplu, merele și sfecla le aduc la de la Voinești, de la Vâlcea aduc prunele, iar pepenele de la Izlaz, cum vă spuneam”.
Mariana adaugă că își va vinde produsele mai întâi pe pagina sa de Facebook, iar în funcție de cerere se va axa pe produsele cele mai cerute. Cât privește prețurile, un borcan de 370 de grame de dulceață de dovleac cu măr, de exemplu, costă 12 lei. “Dacă nu aș fi cules dovleacul de la mine din grădină poate că aș fi ieșit la 15 lei borcanul”, mărturisește Mariana.
Aproape 200 de femei din mediul rural au urmat cursul la care ia parte și Mariana și au de gînd să-și transforme preocupările casnice în afaceri cu fructe și legume conservate.