Afaceri imobiliare care-ţi mută nasul

Protan se luptă cu problemele de mediu şi cu interesele economice ale fraţilor Negoiţă.

Compania Protan, singurul mare operator de activităţi de ecarisaj din sudul ţării, se zbate între riscul suspendării activităţii, din cauza problemelor de mediu, şi presiunile exercitate de oamenii de afaceri Sorin Robert şi Ionuţ Negoiţă care au interese imobiliare în zonă şi cer închiderea fabricii.

Activitatea fabricii ar putea fi suspendată de la 1 noiembrie, pentru că a întârziat finalizarea staţiei de epurare. Pe de altă parte, fraţii Negoiţă ridică la doi paşi de Protan, în Popeşti Leordeni, un complex rezidenţial compus din 12 blocuri şi un mall. Oamenii de afaceri le-au promis viitorilor locatari ai ansamblului Confort City, dezvoltat de Domus Stil, că se vor bucura de tot confortul, în ciuda mirosului îngrozitor emanat în urma incinerării de resturi animale. Specialiştii de mediu susţin că desfiinţarea Protanului, indiferent de cauze, ar fi o adevărată catastrofă.

Canalizarea buclucaşă

Dacă, în urmă cu câţiva ani, fraţii Negoiţă aveau de ce să-i fie recunoscători Protanului pentru preţurile mici la terenuri, prezenţa vecinului urât mirositor nu prieşte afacerilor cu apartamente. Ziarul „ring“ (deţinut de cei doi fraţi) a susţinut timp de trei luni o campanie anti-Protan, culminând cu un protest în faţa fabricii.

Marele scandal dintre Protan şi firma fraţilor Negoiţă a izbucnit însă în urmă cu o lună, când fabrica a anunţat suspendarea activităţii din cauza unei „acţiuni de sabotaj“. Conducerea i-a acuzat pe oamenii lui Negoiţă că au înfundat intenţionat, cu pietriş şi moloz, canalizarea exterioară. Timp de două săptămâni, producătorii de carne au stat cu leşurile în curte sau au dat bani grei pe transport la alte societăţi de ecarisaj.

Canalizarea se află pe terenul de 300 de metri pătraţi revendicat atât de Negoiţă, cât şi de Protan. În mai, anul acesta, firma de imobiliare a împrejmuit, fără autorizaţie, terenul cu un gard, demers pentru care a primit şi amendă. Protan, care a intentat proces, susţine că terenul e domeniu public, având în subsol fosta magistrală de evacuare a apelor uzate folosită de fabrică încă de la înfiinţare, în 1984. Sorin Ionescu, purtătorul de cuvânt al fraţilor Negoiţă, a precizat însă că, potrivit actelor, terenul aparţine companiei imobiliare.

În loc de birouri, blocuri de locuinţe

Compania Domus Stil vinde „1.700 de apartamente noi situate într-o zona aerisită, în plină dezvoltare“, deşi ansamblul are autorizaţie de construcţie doar pentru clădiri de birouri. „Zona este aerisită din punctul de vedere al densităţii de construcţii“, explică Ionuţ Negoiţă.

Deşi legea îi permite dezvoltatorului imobiliar să schimbe destinaţia clădirilor, clienţii cumpără, deocamdată, apartamente cu statut incert. Primele două blocuri vor fi inaugurate în curând, iar unii proprietari au început deja să se mute.

Pentru Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Bucureşti (ARPMB) lucrurile sunt clare: acolo au fost avizate birouri.

„Iniţial, pentru Confort City am primit un dosar cu funcţiunea de locuinţe. Fiind într-o zonă sensibilă şi gândindu-ne că ulterior vom avea o grămadă de sesizări, am hotărât ca dosarul să intre pe procedura de evaluare, iar printr-un raport de mediu să se stabilească viitoarele implicaţii, inclusiv ale zonei industriale asupra zonei de locuinţe“, a declarat Simona Săceanu, director executiv al ARPMB. Procedura durează cel mai puţin 4 luni, aşa că dezvoltatorul a retras documentaţia şi a înlocuit-o cu una pe funcţiunea de birouri şi servicii.

„De data aceasta, am renunţat la procedura de evaluare. Important era să nu se locuiască, să nu fie copii“, a precizat ea. Schimbarea destinaţiei, pentru care Domus Stil a înaintat deja cerere la primărie, presupune însă obligatoriu o lungă procedură de evaluare a impactului de mediu şi, în final, avizul ARPMB. „Cu siguranţă avem autorizaţie de construcţie, nu ştiu de unde aţi scos că nu avem. Nu pot să vă dau acum detalii, pentru că nu sunt la birou“, ne-a declarat ieri Robert Negoiţă.

Îţi mută nasul din loc, da-i ieftin

Viitorii proprietari se bucură de preţul relativ mic al locuinţelor (de pildă, 94.000 de euro un apartament cu două camere) şi minimalizează prezenţa fabricii. „Ne-au zis că Protanul o să se închidă“, spunea, săptămâna trecută, o clientă aflată la vizionare. O contrazice directoarea Protan, Cristina Miu: „Nu suntem o societate pe care s-o muţi de colo colo. Până acum am făcut la Popeşti investiţii de 3.800.000 de euro. E normal să se dezvolte oraşul, dar trebuie să fie o dezvoltare gândită. Nu se poate să ridici blocuri oriunde este terenul ieftin, pentru că trebuie să ţii cont şi din ce cauză este ieftin“.

Încă din 2007, când au apărut primele semne ale construcţiei, Protan a trimis notificări la primărie, la autorităţile sanitare şi de mediu, cerând să fie luată în calcul prezenţa fabricii. Agenţia de Protecţie a Mediului Ilfov a avertizat compania Domus Stil că zona e improprie pentru dezvoltarea imobiliară, iar reprezentantul firmei şi-a asumat răspunderea pentru continuarea ansamblului.

„În alte capitale europene, societăţi precum Protan funcţionează în mijlocul oraşului, pentru că au staţie de epurare, filtre şi nu miroase nimic. Prin urmare, nu văd de ce Bucureştiul sau dezvoltatorii să nu se extindă“, a comentat Sorin Ionescu, care este şi PR manager al companiei Rin Grand Hotel, decizia luată atunci.

PE ARIPILE VÂNTULUI

Mercaptanul, atacul olfactiv Pe Strada Ecologiştilor din Popeşti Leordeni, nici musca nu respiră în voie, cu-atât mai puţin un ecologist cu nasul fin. De pe strada cu nume cel puţin ironic, Protan degajă miasme greu de suportat, primind la schimb invective din partea localnicilor. În funcţie de cum bate vântul, mirosul de cadavre ajunge până la blocurile din Sălăjan şi chiar mai departe. „Nu avem simple instalaţii de incinerare, ci neutralizăm prin metoda termică, mai prietenoasă cu mediul. La incinerare, prin arderea directă, se degajă CO2. În momentul în care fierbi şi usuci, se produce altă reacţie chimică, din care rezultă mercaptanul. De aici vine mirosul“, explică directoarea Cristina Miu. La finele anului viitor, punerea în funcţiune a noii linii de neutralizare va permite instalarea de biofiltre, iar mirosul se va reduce substanţial. Simona Săceanu, directoarea ARPMB, atrage însă atenţia că mirosul nu va dispărea complet niciodată, indiferent cât de conformă e o astfel de instalaţie. În Popeşti Leordeni, Protanul este doar parte a problemei. Localnicii încearcă să supravieţuiască într-o enclavă minată de poluatori: groapa de gunoi de la Glina, CET Sud Vitan, o magistrală de înaltă tensiune, betoniere şi, în curând, staţia de epurare a Bucureştiului.

PARADOX. Pe Strada Ecologiştilor miroase greu RISCURI

Închiderea companiei Protan, „o calamitate“

Activitatea fabricii ar putea fi suspendată de la 1 noiembrie pentru că a întârziat finalizarea staţiei de epurare, obligaţie asumată în baza unui plan de mediu. Protan speră să obţină o amânare cu un an a suspendării, ceea ce, în opinia directoarei Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Bucureşti, Simona Săceanu, este destul de greu de obţinut. „Să sperăm că nu se va închide, pentru că nu avem niciun plan B. Până la urmă ce facem? Scăpăm de un rău necesar şi apoi facem rău pe o zonă mult mai extinsă?“, se întreabă ea. Potrivit legii, suspendarea durează şase luni, iar activitatea nu poate fi reluată în acest interval. În lipsa unor fabrici care să le preia, leşurile maidanezilor şi carcasele provenite de la producătorii de carne vor face aerul irespirabil în jurul Bucureştiului. „Va fi o adevărată calamitate în zonă“, a declarat Luminiţa Neacşu, şeful Serviciului autorizări şi controlul conformării la APM Ilfov. Primăriile şi toţi producătorii de carne vor fi nevoiţi să încheie contracte cu alte fabrici de ecarisaj, însă alternativele în zonă sunt puţine.

AFACERI ŞI POLITICĂ

Robert Negoiţă, secretar executiv la PSD

Spre deosebire de fratele său Ionuţ, Robert Negoiţă a fost direct interesat să se implice în politică. Graţie puterii sale financiare, a devenit membru PSD în 2003, an în care a obţinut şi funcţia de vicepreşedinte al Tineretului Social-Democrat (TSD). Ulterior, Robert Negoiţă a devenit secretar executiv al partidului, sponsorizând puternic PSD în campaniile electorale de până acum.

Anul acesta, cu susţinerea preşedintelui PSD, Mircea Geoană, omul de afaceri a obţinut un colegiu electoral favorabil în Teleorman, pentru un mandat de deputat. Împreună cu fratele său Ionuţ, Robert este proprietarul celui mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel, precum şi a altor trei unităţi de cazare situate în apropierea Aeroportului Otopeni.

Debutul în imobiliare l-a constituit proiectul de 240 de vile şi 70 de apartamente Confort Residence, din Pipera, urmat de ansamblul Confort Park (464 apartamente), de lângă parcul de maşini din Vitan. Cei doi mai au în proprietate parcul de distracţii Water Park.

AFACERI ÎN FAMILIE. Robert şi Ionuţ Negoiţă au ridicat cel mai mare hotel din Europa Ionuţ Negoiţă, dezvoltator imobiliar: " Zona este aerisită din punctul de vedere al densităţii de construcţii. "