Afaceri cu manuscrisele lui Emil Brumaru

Afaceri cu manuscrisele lui Emil Brumaru

Anticariatul Nastratin din Timişoara a vândut un manuscris al poetului Emil Brumaru fără să aibă permisiunea acestuia.

Poetul Emil Brumaru s-a trezit, fără să-şi fi dorit vreodată asta, într- un scandal în care drepturile de autor au fost ignorate grosolan de un anticariat care a vândut la licitaţie un manuscris al său (poetul şi-a scris de mână, pentru un proiect literar, mai multe poeme publicate de-a lungul anilor) şi se pregătea să mai vândă şi altele.

"Poezia «Povestea unuia din îngeri», scoasă la licitaţie de Anticariatul Nastratin din Timişoara, scrisă de mînă, a fost trimisă, împreună cu alte şaisprezece (printre care şi «Dulapul»), în septembrie, 2007, la Romanian - Canadian Cultural Center, Doamnei Alina Elena Panaitov, ca să apară, alături de poezii şi proze de Şerban Foarţă, într-o carte de lux, în 8.000 de exemplare, echipa redacţională fiind de la Kongeriget Danmark Publishing House. Proiectul nu a fost realizat. Sunt curios cum au ajuns textele mele, de la Canadian Cultural Center, la o necunoscută din Timişoara, Anda Ivanov, care, plecând, cică, în Germania, şi-ar fi vîndut casa şi biblioteca unde se aflau aceste poezii manuscrise!!", scrie Emil Brumaru pe blogul personal (hobbitul.ro).

Liviu Ioan Stoiciu: "Nu e corect moral"

Manuscrisul "Povestea unuia din îngeri" nu a fost primul scos la licitaţie de Anticariatul Nastratin. La începutul lunii octombrie, aceeaşi entitate vindea la licitaţie manuscrisul "Dulapul".

Chiar în timpul licitaţiei, Liviu Ioan Stoiciu aplauda "excelenta iniţiativă" şi îi făcea "o plecăciune cordială maestrului Emil Brumaru", a cărui "adaptare la noile vremuri, pe placul ultimelor generaţii, e exemplară". Toate bune şi frumoase, dar, din păcate, întreaga poveste s-a făcut fără acceptul poetului şi, desigur, nu în folosul lui.

"Ieri am făcut caz aici de licitaţia pe manuscrisele poetului de seamă Emil Brumaru, extrem de încântat că Emil Brumaru se va bucura de popularitatea sa. Azi trebuie să-mi retrag toate laudele, la mijloc nefiind decât o afacere a unui anticar isteţ timişorean, care a pus la licitaţie un singur manuscris al lui Emil Brumaru (căpătat de anticar de la vânzarea unei biblioteci personale a unei emigrate, "Anda"), de pe urma căreia autorul nu va căpăta niciun leu. Banii de la licitaţie vor intra în buzunarul anticarului isteţ timişorean", nota, pe 6 octombrie, Liviu Ioan Stoiciu.

"Anticarul isteţ timişorean profită de notorietatea lui Emil Brumaru, îşi face publicitate şi reclamă, şi Emil Brumaru nu câştigă nimic? Nu e corect moral (legal, nu ştiu cât e de corect să profiţi de celebritatea unui scriitor fără să plăteşti)", mai comentează Stoiciu.

Petre Iacob: "Cred că se exagerează"

Cine este anticarul? Scriitorii, anticarii şi publiciştii din Timişoara, unii dintre ei "prieteni" pe Facebook cu acesta, contactaţi de EVZ, timp de două săptămâni, au declarat în unanimitate că nu au auzit vreodată de existenţa Anticariatului Nastratin.

Abia vineri am dat de Petre Iacob, omul din spatele anticariatului, înfiinţat în anul 1998. Petre Iacob s-a arătat foarte iritat de in sis tenţele noastre. "Cred că se exagerează. Este simplu: o clientă de-a noastră a vândut o serie de obiecte, printre care şi acest manuscris. L-am verificat dacă este furat, şi în evidenţele poliţiei nu apare ca furat. L-am verificat dacă este autentic, şi, conform altor documente Emil Brumaru pe care le deţinem, este autentic şi atunci am acceptat să-l cumpărăm şi să-l punem în vânzare. Asta este tot".

Întrebat dacă a aflat de la clientă cum a intrat în posesia manuscrisului, anticarul a replicat: "Varianta doamnei e că l-a primit direct de la domnul Brumaru, la o lansare făcută aici, la noi (n.r. - Timişoara), acum câţiva ani".

În finalul scurtei discuţii, în timpul căreia ne-a trimis să vorbim cu domnul Fabian Anton, de la Arhiva Culturală Română, a spus: "Nu vom mai găzdui nicio licitaţie Emil Brumaru". După cum am precizat, manuscrisul "Povestea unuia din îngeri" a fost scos de la licitaţie, dar Petre Iacob a dat de înţeles că ar mai deţine un număr de manuscrise ale poetului ieşean.

Poetul timişorean Şerban Foarţă îşi aminteşte şi el că a fost contactat, în urmă cu cinci ani, de o anume Alina Elena Panaitov, care i-a indicat o adresă poştală la care să trimită mai multe creaţii proprii pentru Centrul Cultural Româno-Canadian "pentru realizarea unei cărţi împreună cu Emil Brumaru".

"Sincer, am avut un sentiment de neîncredere, dar, chiar şi aşa, am trimis, pentru că m-a rugat. Nu s-a realizat însă nimic din acest proiect", ne-a spus Şerban Foarţă. Poetul timişorean n-a ştiut nici după trei ani de la publicare că a semnat o broşură în tandem cu Brumaru!

Anton: "Manuscrisele nu le-am văzut"

Fabian Anton, editor, administratorul Fan Page Emil Brumaru din reţeaua de socializare Facebook este cel care chiar a publicat volumul. Dar nu a fost un tom de lux, ci o broşură de aproximativ 30 de pagini, împărţite egal între cei doi mari poeţi, "O brumă de paiete şi conffeti", poezii şi fotografii.

Fabian Anton povesteşte că l-a vizitat pe Emil Brumaru la Iaşi să-i ducă broşura. "Cartea a fost făcută la iniţiativa doamnei A.P., la vremea respectivă studentă la Filosofie, care mi-a oferit textele culese şi a propus ca Centrul Cultural Romano-Canadian (unde ea nu a deţinut niciodată vreo funcţie) să publice un volum Emil Brumaru - Şerban Foarţă. Doamna Mihaela Rădulescu a finanţat personal acest volumaş, eu l-am paginat, iar când a fost tipărit m-am gândit să îi fac o bucurie de Crăciun lui Emil Brumaru şi să i-l duc la Iaşi. Ne-am văzut într-o cafenea din apropierea locuinţei domniei sale, ocazie cu care am realizat şi un interviu. Atunci mi-a spus prima chestiune care m-a intrigat: că nu aşa trebuia să apară, că lui i se spusese că va fi diferit, o ediţie de lux. Apoi a remarcat că în carte se regăsea numai o parte din manuscrisele trimise A.P. Manuscrisele nu le-am văzut niciodată, nici eu, nici tipografii. (...) Cert este că Emil Brumaru a dat de bună-credinţă nişte texte unui om care le-a folosit în alt scop", relatează Fabian Anton.

Preţul de achiziţie: 1.000 de lei

Manuscrisul poemului "Dulapul" a fost achiziţionat, în final, de actriţa Maria Dinulescu. Ea a plătit 1.000 de lei, după o luptă pasionantă cu alţi admiratori ai poetului (deputatul Adriana Săftoiu, de exemplu, a oferit 950 de lei).

"Mi-am dorit foarte mult să câştig. (...) Mi-am făcut o strategie şi mi-am pregătit două mesaje, unul cu suma de 1.000 de lei, pe care l-am trimis la ora 23.59, şi altul, în caz că mai licita cineva tot atunci, cu o sumă ceva mai mare", ne-a declarat actriţa.

"Emil Brumaru trebuia să fie întrebat dacă este de acord să i se vândă un manuscris şi apoi să i se dea şi lui un procent din suma obţinută." ŞERBAN FOARŢĂ, poet

MANUSCRIS. Poemul "Dulapul", scris de mâna lui Emil Brumaru, a fost cumpărat cu 1.000 de lei la o licitaţie organizată pe Facebook

Ne puteți urmări și pe Google News