Scufundarea în Marea Neagră a vasului „Struma” încărcat cu emigranți evrei care plecau în Palestina, în decembrie 1941, a provocat o enormă vâlvă în țară când s-a cunoscut trista știre a acestui dezastru.

Faptul a fost menținut în actualitate prin cercetările întreprinse de Parchetul Tribunalului Ilfov, iar în ultimele săptămâni, prin campania dusă de ziarul „Neamul evreesc” din Capitală, care acuză pe Jean Pandelis, armatorul organizator al expediției, că ar fi lucrat în comun acord cu Gestapo la torpilarea vasului.

În legătură cu cuantumul beneficiului realizat de Jean Pandelis din lugubra afacere a vasului „Struma” este interest de examinat cele trei apeluri fiscale introduse zilele trecute la Tribunalul Ilfov, împotriva unor contravenții dresate de inspectorii Ministerului de Finanțe.

Cercetând întreaga operațiune comercială efectuată cu prilejul emigrării, inspectorul financiar Vasile Gh. Popescu din Ministerul Finanțelor a dresat trei procese verbale de contravenție societății Compania Meditareană de Vapoare Ltd. din Panama, având ca reprezentant pe Jean Pandelis, prin care întreprinderea a fost amendată cu 2.982.000 lei, fiindcă n-a ținut registrele legale, cu 1.552.177 lei impozit și 6.293.707 amendă pentru venituri nedeclarate și cu 490.000 lei taxe de timbru plus o sumă egală amendă.

Deasemenea a mai fost amendat și misitul Stefano D’Andreea, care n-a ținut registre pentru afacerile realizate, recrutând cei 740 clienți ai vaporului și pe care inspectorul le estimează la 1.146.575 lei.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric