Editura Evenimentul si Capital

DW: Afacerea Ghiţă-SRI, Rusia şi România bananieră

Klaus Iohannis
Autor: | | 2 Comentarii | 1175 Vizualizari

Halucinanta şi eronata trecere în rezervă a generalului Coldea ar trebui să ne îngheţe sângele în vine. Şi să dea alarma nu doar în România, ci peste tot unde încă nu s-a înţeles ce înseamnă o presă manipulată.

Ea relevă cât de vulnerabilă e foarte defecta democraţie românească. Cât de uşor greşesc mai marii ei. Şi lasă să se întrevadă, la rigoare, o probabilă imixtiune a Rusiei lui Putin mai amplă şi mai adâncă în treburile româneşti, decât au crezut mulţi. În fine, ea trădează cât de rău stă presa românească, al cărei segment independent, oricum anemic, se vede forţat de lipsa de transparenţă a executivului să recurgă la conjecturi şi deducţii, spre a înţelege cât de cât ce se petrece în România.

Deşi dată oficial ca „voluntară”, la „cererea lui Coldea” după exonerarea fostului şef adjunct al SRI, de către o comisie internă care ar fi "verificat" alegaţiile împotriva generalului-locotent, eliminarea lui din serviciul secret n-a fost, din varii motive, în regulă deloc.

Mai întâi, nu e ok din raţiuni procedurale, insignifiante doar în dictaturi, în schimb foarte importante într-un stat de drept. Căci trecerea în rezervă s-a petrecut la umbra deasă a unor interesate denunţuri tv, neprobate şi neverificate realmente. Denunţuri aparţinând unui delator fugar, el însuşi probabil ex-agent secret şi pe deasupra nu doar oligarh corupt, probabil mare infractor ci, colac peste pupăză, un ins care s-a situat, de bunăvoie, la extrema fascistoid-antidemocratică a spectrului politic, după ce a fost prieten la toartă, aliat, probabil complice şi agent electoral al altui mare penal, în speţă fostul premier PSD-ist, Victor Ponta.

Un fugitiv mafiot şi extremist ca arbitru iresponsabil al situaţiei româneşti

Or, fugarului penal i se poate cere socoteală pe moment la fel de puţin ca şi televiziunii sale "postfactuale", care, deşi joacă un rol considerabil în încercările grele prin care trece democraţia românească, se bucură totuşi, aiuritor, de o impunitate strigătoare la cer.

Încât, în reacţie la delaţiunile transportate de Romania TV, voluntara "orbire” flagrantă a CNA pare doar o măruntă piesă la dosar, un simplu mizilic faţă de inadecvarea preşedintelui în raport cu ansamblul problemelor pe care le ridcă dosarul Ghiţă-Coldea.

Apoi, nu e în regulă din raţiuni de imagine. Căci problema lui Coldea nu sunt, evident, cei 5.000 de euro pe care ar urma să-i încaseze de acum încolo, ca rentă viageră, aşa cum sunt îndemnaţi să creadă naivii şi invidioşii, cu toţii momiţi sistematic să-şi abandoneze discernământul de către imperiul ştirilor false devastând fireşte, actualmente, spre bucuria Rusiei, democraţiile din lumea liberă şi deci şi, implicit, din România.

La urma urmei, e vorba de o pensie rezonabilă pentru un spion şef îndelungat, cu aporturi incontestabil pozitive la consolidarea securităţii naţionale, nu în ultimul rând în domeniul luptei anticorupţie, precum cele aduse de Florian Coldea. Iată şi de ce trecerea sa în rezervă la insistenţele unui mare corupt, eventual manevrat ori susţinut de Moscova, precum mai toate celelalte clone populiste şi extremiste de stânga şi de dreapta apărute în Europa, în ultimii ani, i-a dăruit mafiei aflate la lucru în România un triumf nemeritat.

E absolut aiuritor cadoul unui asemenea succes de proporţii, o victorie netă - şi nu doar de imagine - repurtată de marii corupţi asupra rudimentelor statului de drept românesc. Căci nu se poate interpreta altfel, adecvat, scoaterea pe tuşă, complet netransparentă, a unui ins care, la câte păcate o fi având, are, precum Coldea, cel puţin virtutea incontestabilă de a fi virulent detestat de oştirea nomenclaturistă a oligarhiei care a devalizat ţara în răstimpul terifiantelor ei decenii de postcomunism.

Arsenalul limitat la dispoziţia lui Iohannis şi Hellvig şi erorile lor

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI