Din anul 2010 nu a mai existat criză de Euthyrox pe piața farmaceutică. Acum e subiect de presă de circa trei luni și autoritățile tot n-au rezolvat cu aprovizionarea. Bolnavii diagnosticați cu boli ale tiroidei nu înțeleg de ce sunt mințiți că pastilele există în farmacii. Am strâns date, am investigat în mediile de afaceri, am făcut conexiuni cu o altă anchetă despre import-exportul de medicamente și am ajuns la concluzia că avem de a face cu afacere dubioasă, cu implicații politice.
Să începem cu începutul, cum s-ar spune. Subiectul are relevanță mai ales prin faptul că numărul pacienților cu afecțiuni de tiroidă este mare și în continuă creștere. Statisticile, spun medici endocrinologi, sunt îngrijorătoare, fiindcă din 2010 până în 2016 numărul cazurilor s-a triplat.Iar boala tiroidiană duce la complicații severe.
Voi trece în revistă declarațiile unor autorități în materie de comercializarea medicamentelor, la momentul în care presa a început să sesizeze criza de Euthyrox. E important de reamintit informațiile care ne-au fost oferite chiar de șefi din Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului (ANM).
Primele semnale că pastilele de Euthyrox au început să nu se mai găsească în farmacii au apărut la jumătatea lunii februarie.
În 7 martie, presa începea să publice știri. Lucrurile se precipitau fiindcă tot mai mulți bolnavi de tiroidă semnalau lipsa medicamentului de care erau dependenți. Autorităţile promit că, din 18 martie, medicamentele vor ajunge în farmacii.
Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţională a Medicamentului: "Noi credem că problema a fost generată de faptul că un alt medicament a lipsit câteva luni de pe piaţă și vestea bună este că, probabil începând cu 18 martie, după estimările companiei farmaceutice care deţine autorizaţia, medicamentul va fi disponibil în farmacii".
Nu s-a confirmat ”vestea bună”, dar Ministerul Sănătății a emis un Ordin prin care a interzis orice fel de export de medicament, în condițiile crizei pandemice. Prin aceasta, MS lăsa să se înțeleagă că vinovați de lipsa unor medicamente de pe piață se făceau distribuitorii. Pacienții se agitau tot mai des ba chiar îi interpelau pe politicieni ori de câte ori îi prindeau la vreo activitate publică.
Pe 24 martie, premierul Ludovic Orban întărește ideea: ”Știți foarte bine că ministrul Sănătății a emis un ordin tocmai pentru a preveni ceea ce se numeste exportul paralel. Din cauza prețului reglementat la medicamente, care la noi e cred că printre cele mai mici prețuri la nivelul UE, foarte mulți aduceau, importau medicamente în Romania, după care revindeau aceste medicamente către țări în care medicamentele erau plătite la un preț reglementat mai mare. Ministrul Sănătății practic a interzis acest export paralel", susținea atunci premierul, citat de Digi tv.
Din acel moment, toți românii au înțeles că firmele care aduc în țară medicamente la cele mai mici prețuri din UE, dar și exportă o parte din ele, sub controlul statului, fac afaceri murdare ca să-și umfle conturile.
Este sau nu este așa?
Să mergem mai departe cu derularea faptelor și vom ajunge și la concluzii.
Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), precum și o altă parte a comercianților en-gros, adică distribuitorii arătați cu degetul de premier, reacționează pe 27 martie, când ADEM emite un comunicat. Prin acesta anunță că ”își arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse precum Euthyrox 100 μg sau / și a oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii (lipsuri raportate de către farmaciști și pacienți pe canalele media / rețelele de socializare sau de către Ministerul Sănătății prin intermediul sistemului național de alertă / raportare electronică) din alte țări ale UE imediat”.
Parcă pentru a tempera disponibilitatea importatorilor, ANM face imediat un anunț, prin care informa populația că peste doar câteva zile Euthyrox-ul va fi pe piață.
"Avem semnale de la deţinătorii autorizaţiei că, în continuare, în data de 2-3 aprilie, va ajunge un nou transport cu cantităţi semnificative în ţară. Apoi, în data de 5-9 aprilie, un alt transport va pleca din Germania spre România. Lucrurile sunt sub control”, ne asigura ANM, prin purtătorul de cuvânt.
Însă cea mai importantă informație era alta: În afara unicului distribuitor autorizat pentru Euthyrox mai vroia și un altul să se bage la import.
”Un distribuitor en-gros s-a adresat agenţiei cu intenţia de a face import paralel pentru Euthyrox. Lucrurile sunt deja în discuţie cu autoritatea care a eliberat autorizaţia de punere pe piaţă pentru acest medicament", a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt al ANM, la Antena 3.
Medicamentul pentru tiroidă nu a ajuns în farmacii în cantități suficiente, nici în 7, 8, 9 aprilie. Și nici până azi. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru sau secretarul de stat Andrei Baciu continuau să ne asigure prin declarații că lucrurile se vor rezolva curând. S-a dat și o dispoziție ca medicii de familie sau endocrinologi să elibereze rețete pentru Euthyrox, ca să nu-și facă pacienții stocuri, uitându-se că, în starea de urgență și pericol de COVID-19, mersul la doctor pentru rețetă era complicat.
La solicitarea Comisiei Europene, se ridică interdicția de export
În 23 aprilie, după mai multe intervenții ale Comisiei Europene pentru păstrarea circulației mărfurilor la nivelul UE, recomandare susținută public și de europarlamentarul liberal Cristian Bușoi, Ministerul Sănătății emite Ordinul 672/2020 prin care dă drumul exporturilor de medicamente, cu excepția celor care țin de tratamentul și procedurile pentru COVID.
Vlad Voiculescu se amestecă și bate obrazul PNL
În acest moment intră în scenă un om care s-a ocupat cu distribuirea de medicamente, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, azi ONG-ist, care știe bine și piața și procedurile legale de import-export.
Pe o pagină de Facebook (foto) a unor voluntari coordonați de liderul PLUS Vlad Voiculescu, pe 24 aprilie a apărut un semnal alarmist cu privire la Ordinul Ministerulu Sănătății, dispoziție care de acum îi va lăsa iar pe români fără medicamente, pentru că ele vor fi exportate. ”Grație acestui ordin se pare că pot fi din nou exportate și livrate intracomunitar, deși pacienții români au atât de mare nevoie de ele”.
Istoria lui Vlad Voiculescu cu firme de import-export medicamente nu e chiar necunoscută, pe una chiar reușind să o bage în faliment, caz ajuns la DNA. Dar asta e o altă poveste despre care am scris cândva, dar care demonstrează că omul care conduce azi ”Rețeaua” știe foarte bine care este lanțul într-o afacere de comerț cu medicamente și cine deține controlul.
Atacul asupra politicii de sănătate a PNL este reluat pe 4 mai de un alt membru USR: senatorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii. El îi adresează premierului Ludovic Orban o interpelare dură, care cuprinde, în esență, situația existentă în piață, precum și bâlbâiala autorităților care, efectiv, nu știu de ce nu există Euthyrox pe piață. Acuzația adusă Guvernului PNL sună groaznic, mai ales că vine de la un așa-zis partener politic : ”Ce țară europeană își condamnă bolnavii la moarte?”. Până la această dată nici premierul, nici ministrul Sănătății nu au adus lămuriri.
Ce sunt firmele de distribuție și cine le controlează
În afară de compania Unifarm a Ministerului Sănătății, pe piața liberă mai acționeză și firme care fac comerț cu medicamente în România sau pe piața UE. Acestea au un cadru legal în care se mișcă și fie fac parte din Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), fie din ADRFR, fie nu sunt afiliați niciunei asociații. De foarte multe ori, când s-au produs sincope în aprovizionare, cei care desfășoară activități comerciale pe schema import-export paralel în țări UE au fost acuzați că iau produse ieftine din țară și le vând în state occidentale la prețuri mai mari, pentru că acolo farmaciile vând la prețurile reglementate de statul respectiv. În acest sens am arătat, într-un articol anterior, un bon fiscal din Germania pe care apărea prețul la care am cumpărat o cutie de Euthyrox. Diferența e uriașă. În România, o cutie de Euthyrox de concentrație 100 este 13-14 lei, iar în Germania costă 15 euro.
Au pus mâna pe importul de Euthyrox, făcut de singura firmă autorizată de stat, aceste firme de distribuție și au făcut exporturi paralele ca să se îmbogățească?
Nefiind prima anchetă jurnalistică pe subiectul exportului paralel desfășurat de aceste firme de distribuție, am să explic în ce limite se mișcă acestea.
Comerțul paralel constă în tranzacționarea de medicamente din țări UE către alte țări ale UE, în funcție de stocurile existente la acel moment. Aceste stocuri sunt mari pentru că producătorii nu reușesc să estimeze corect consumul. Iar atunci, pentru a nu expira în depozite, s-a convenit la nivel de UE acest export paralel. Prețurile comercializării medicamentelor cu prescripție la care se fac importuri sunt fie impuse de stat (în cazul importurilor), fie sunt controlate de stat (în cazul exporturilor). De exemplu în Germania, de acolo de unde ne vine Euthyrox-ul, farmaciile sunt obligate prin lege să vândă 20 % din importul paralel.
În România, toată activitatea distribuitorilor e controlată. Cei care exportă medicamente nu pot vinde niciun produs dacă nu notifică Agenția Națională a Medicamentului. La sfârșitul fiecărei zile, distribuitorii sunt obligați să declare la ANM stocurile pe care le au în depozite. Declararea se face automat prin sistem informatic. Există un soft de raportare, administrat de STS, astfel încât ANM cunoaște permanent situația stocurilor de medicamente și mișcările de import-export. ANM poate spune ”Stop” oricând unui export dintr-un medicament, dacă acesta e cerut de piața internă.
Așadar, ANM controlează tot, iar acest lucru e vizibil chiar pe site-ul Agenției. Cum de nu știe ANM ce s-a întâmplat cu Euthyrox-ul, dacă firmele de distribuție din România nu au exportat medicamentul în UE? Cine l-a ascuns sau cine l-a exportat ca să se îmbogățească? Sau, cea mai corectă întrebare la care ANM trebuie să răspundă: De ce nu ați suflat o vorbă că, în 31 martie, firma din Germania v-a notificat că sunt probleme de fabricație și că vor fi livrate cantități diminuate?
Argumentele solide ale celor acuzați
După valul de acuzații care i-a izbit, reprezentanții distribuitorilor – ADEM - au și ei versiunea lor, în apărare. În primul rând au arătat că ADEM a comunicat public ministerului și ANM, în momentul izbucnirii crizei, că pot aduce rapid în țară 10.000 de cutii. Nu s-a întâmplat nimic. Din punctul de vedere ar unor surse din ADEM lucrurile ar sta așa:
”Cererea estimată pentru acest medicament este de aproximativ 150.000 de cutii pe lună – 1.800.000 cutii/an (o cutie – 100 comprimate). Euthyrox nu a lipsit din farmacii până la începutul lunii martie a acestui an. Euthyrox s-a exportat în acest an în cantitatea de 800 de cutii (opt sute- total nesemnificativ raportat la consum) și numai în luna ianuarie. În februarie nu s-a exportat nimic, iar din martie s-a blocat exportul pe toate medicamentele, deci inclusiv Euthyrox. În anii trecuți, deși acest produs s-a exportat, nu a fost nicio criză. Cea mai mare criză de stocuri a acestui produs s-a întâmplat în martie, până pe 23 aprilie, atunci când exportul a fost blocat. Criza de Euthyrox se putea rezolva prin procedura de import paralel, dacă statul român prin ANM dădea în timp util autorizație de import, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Acum, colaboratorii producatorului german (ONG-uri în special), ca să acopere minciunile acestora, cum că vor aduce pe piață în cantități suficiente produsului, încearcă să dea vina, din nou, pe exportul paralel”.
PSD a căzut în plasa politicianistă și acuză guvernul PNL
Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, face pe 5 mai o declarație, acuzând Guvernul PNL și firmele de import-export paralel de lipsa medicamentului.
”Prin Ordinul Ministerului Sănătății Nr. 672/2020 se suspendă distribuția dispozitivelor și medicamentelor utilizate în lupta împotriva COVID-19, însă Ministerul lasă să plece din țară alte medicamente vitale pentru tratamentul unor boli foarte grave. Distribuitorii au ținut medicamentul în depozite, știind că Guvernul PNL va da liber la exportul paralel. Pentru ei este mai profitabil să vândă medicamentul în străinătate, dar oare Guvernul PNL în interesul cui a acționat?”.
Ca ministru al Sănătății, domnul Bodog trebuia să știe că tot ce exportă firmele de distribuție este consemnat pe acel site al ANM, controlat prin STS, și că nu se poate ieși din țară cu un transport de medicamente fără documente legale.
Concluzii și ipoteze de lucru pentru o viitoare anchetă
- Cineva vrea să-și facă loc pe piața firmelor de distribuire a medicamentelor, care implică și import-exportul paralel
- Crearea unei crize va conduce automat, într-o perioadă următoare, la creșterea prețului medicamentului ieftin și vândut în cantități din ce în ce mai mari fiindcă numărul pacienților tot crește
- Asigurările din partea producătorului neamț, invocate de ANM, există, doar că Euthyrox-ul nu ajunge în România în cantități suficiente. Deși ni s-a spus că au venit cantitățile solicitate. ANM nu-i autorizează însă și pe cei din ADEM să încerce un import pentru acest medicament. Să ne gândim că o parte din Euthyrox-ul comandat rămâne în Germania și e valorificat acolo pe piața neagră? Posibil o exagerare, dar când pastilele de Euthyrox sunt ca OZN-urile...apar și dispar și toată lumea vorbește de ele, se poate emite orice ipoteză.