Afacere de-o vară la îndemână: plantaţia de roşii sau căpşuni

Afacere de-o vară la îndemână: plantaţia de roşii sau căpşuni

O cultură de tomate pe o suprafaţă de două hectare necesită o investiţie de 18.400 de lei.

Cu ajutorul unor specialişti în agricultură am calculat bugetul de care este nevoie în primul pentru o plantaţie de roşii sau de căpşune. Suprafaţa în câmp pe care am ales-o a fost de un hectar pentru cultura de căpşuni şi de două hectare pentru cea de tomate.

Am ales acest tip de plantaţie, pe câmp deschis, pentru că e mult mai ieftină decât cea care este protejată cu materiale din mase plastice sau în sere.

Prăşitul costă 500 de lei

Roşiile se plantează începând cu sfârşitul lunii aprilie, pentru culturile de vară, şi până la sfârşitul lunii mai, pentru cele de toamnă. Pregătirea terenului se face toamna. Pentru două hectare, arătura, discuitul, şi îngrăşămintele ar costa, potrivit calculelor noastre, în jur de 1.400 de lei.

Urmează apoi o serie întreagă de lucrări care trebuie făcute şi respectate ca la carte. Răsadurile, de exemplu, se pot cumpăra de la solarii, iar pe un hectar intră între 30.000 şi 35.000 de plante. Aici, costurile sunt ceva mai mari. Toată investiţia, inclunzând transportul şi plantarea, se ridică la aproximativ 7.000 de lei.

Prăşitul se face atât mecanic, cât şi manual. La suprafaţa pe care am luat-o noi în calcul, prăşitul ar costa în total în jur de 500 de lei în luna iunie, atunci când se impun aceste lucrări.

Irigarea, de asemenea foarte importantă, se face la interval de 8-10 zile. Deşi am calculat şi apa care ar trebui să se folosească la irigare, pentru ca investiţia să fie cât mai mică la început, indicat ar fi ca, în următorii ani, plantaţia de roşii să fie cât mai aproape de o sursă de apă şi să se construiască o instalaţie de irigare. Recolta poate ajunge şi la 40 de tone pe hectar.

35 de tone de gunoi de grajd

Pentru plantaţia de căpşuni de un hectar, primele investiţii se fac în pregătirea solului. După ce este desfundat cam 35-45 cm, în teren se încorporează în jur de 35 de tone de îngrăşământ natural, gunoi de grajd. Această etapă, care include şi alte tratamente, ar costa în jur de 2.400 de lei.

Ca şi în cazul roşiilor, cea mai mare investiţie se face în plantare - 11.300 de lei. Acest buget trebuie asigurat în lunile iunie-iulie. Fructele ajung la maturitate un an mai târziu, în lunile mai-iunie. Prăşitul ar costa puţin peste 1.000 de lei. Potrivit specialiştilor, producţia anuală a unui hectar de cultură este estimată între 15-25 de tone. Avantajul este că producţia de calitate superioară reprezintă peste 70%.

Ne puteți urmări și pe Google News