Românii sunt otrăviți în fiecare zi. UE a luat măsuri drastice împotriva țării și bate cu pumnul în masă

Românii sunt otrăviți în fiecare zi. UE a luat măsuri drastice împotriva țării și bate cu pumnul în masă Poluare. Sursa: Arhiva EZ

Comisia Europeană a lansat un ultimatum la adresa România privind poluarea aerului și colectarea deșeurilor. Oficialii europeni au avertizat țara noastră încă de luna trecuta că nu a îndeplinit obligațiile privind deșeurile şi poluarea aerului.

În octombrie anul trecut, Comisia Europeană a deschis României patru proceduri de infringement privind deșeurile, natura, apa și calitatea aerului.

„Am inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru a ne asigura că România respectă normele europene în aceste sectoare importante, care au un impact direct asupra calității vieții oamenilor și asupra sănătății acestora. Așteptăm acum ca România să ia măsurile necesare privind deșeurile, precum și privind calitatea aerului în București“, a spus Ursula von der Leyen, șefa executivului de la Bruxelles.

„Și vorbim aici despre chestiuni grave. Poluarea atmosferică duce, anual, la 50.000 de decese premature în Europa. Astfel de pierderi de vieți omenești pot fi prevenite. Să lucrăm împreună în acest sens”, a mai spus ea, potrivit caleaeuropeană.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

România are la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare

Comisia Europeană a trimis României în luna iunie două avize motivate în cadrul pachetului de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement), solicitând autorităților naționale să transpună integral în legislația națională noile norme ale UE privind depozitele de deșeuri, cele privind gestionarea deșeurilor și cele privind prevenirea deșeurilor de ambalaje.

În cele trei instanțe, România are la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție cu privire la aceste cazuri.

De asemenea, în octombrie anul trecut, Comisia Europeană a deschis României patru proceduri de infringement privind deșeurile, natura, apa și calitatea aerului.

Un raport al Agenției Europene pentru Mediu arată că Bucureștiul se situează pe locul 263 din 323 de orașe din Uniunea Europeană în privința calității aerului. În același registru, un raport al Alianței Europene pentru Sănătate Publică subliniază că fiecare bucureştean pierde anual aproximativ 3.000 de euro din cauza poluării aerului, în vreme ce media europeană este de 1.250 de euro.

Anul trecut, România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru poluarea din București.

Potrivit statisticilor, în Europa mor, în fiecare an, 50.000 de oameni din cauza poluării.