Ea a mai ocupat această funcție și în timpul primului mandat al actualului șef al statului, Traian Băsescu. Pe de altă parte, liberalii susțin că, până să plece în Statele Unite ale Americii, în concediu, președintele-ales, Klaus Iohannis, nu a găsit o variantă pentru această poziție din Administrația Prezidențială.

Orban și Comănescu, în cărți pentru posturi de consilieri

Cel mai probabil, Leonard Orban, fost ministru pentru Fondurile Europene, și Lazăr Comănescu, ambasadorul României în Germania, vor ocupa poziții de consilier în cadrul Administrației Prezidențiale. Primul, pe politici europene, al doilea, în domeniul politicii externe. Inițial, se discuta ca cele două poziții să fie ocupate de o singură persoană.

În campania electorală abia încheiată, Lazăr Comănescu a fost implicat într-o controversă pe tema votului din Diaspora. El a fost contrazis de Ministerul german de Externe în chestiunea organizării unor secții de vot pentru turul doi al prezidențialelor, nemții atrăgând atenția că în situații excepționale se pot organiza secții de vot în afara ambasadelor și consulatelor, pe baza unei cereri prealabile făcute de autoritățile statului respectiv.

În prima dezbatere prezidențială, Victor Ponta a spus că are în față un document de la Ambasada României în Germania în care scrie că „potrivit regulilor în materie comunicate de MAE german, prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secții de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale și onorifice”.

Până acum, noii consilieri ai lui Klaus Iohannis au avut o singură întâlnire cu cei ai pre ședintelui în exercițiu, Traian Băsescu.