Adrian Severin refuză ideea demisiei: "Unde e mai profitabil să îţi demonstrezi nevinovăţia, dacă nu la Parlamentul European?"

Adrian Severin refuză ideea demisiei: "Unde e mai profitabil să îţi demonstrezi nevinovăţia, dacă nu la Parlamentul European?"

Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD, îl sfătuiește și el pe Adrian Severin să demisioneze din Parlamentul European. Europarlamentarul urmează să fie exclus din PSD după ce a refuzat solicitarea lui Victor Ponta de a-și prezenta demisia. Și grupul socialist din PE i-a cerut azi lui Severin să plece. Într-o declarație pentru "Evenimentul zilei", Severin a spus că nu renunță la mandatul de europarlamentar. "Să demisionez ar însemna să accept niște acuze false", a declarat Severin. Astăzi, Parlamentul European a anunţat o anchetă în cazul scandalului "bani pentru amendamente", declanșat de "Sunday Times", în care este implicat şi europarlamentarul român.

"Probabil că s-ar impune să demisioneze din Parlamentul European. Așa ar fi mai bine ținând cont și de poziția grupului socialist din Parlalmentul European", a declarat pentru "Evenimentul zilei" Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD. Președintele PSD Victor Ponta a anunțat azi că dacă Severin nu va demisiona din PE, vor începe procedurile de excludere din partid. "Domnul Severin a greşit şi trebuie să-şi asume responsabilitatea politică. Am vrut să dau un mesaj foarte clar, chiar dacă regret situația personală a domnului Severin. Dacă se va stabili că e nevinovat chiar eu îmi voi cere scuze", a declarat președintele PSD Victor Ponta, după ce i-a cerut demisia europarlamentarului PSD. Socialiștii europeni cer demisia Pe de altă parte, în această dimineață, Grupul Socialist din Parlamentul European a decis să-i ceară din nou lui Adrian Severin să renunțe la mandatul de parlamentar european. "Azi, biroul grupului socialist din PE a votat în unanimitate solicitarea ca Adrian Severin să demisioneze din Parlamentul European. Totodată s-a luat act de demisia sa din grupul socialist. El a demisionat însă doar din grup, dar noi continuăm să-i cerem să demisioneze și din Parlamentul European", a declarat pentru "Evenimentul zilei" europarlamentarul Cătălin Invan, liderul grupului PSD din PE. "Independent de rezultatul investigației Parlamentului European, dar și la alte niveluri, domnul Severin a deținut funcții înalte în țara sa și la nivel internațional și știe foarte bine ce înseamnă responsabilitatea politică și morală", se arată în comunicatul grupului socialist în care se cere demisia lui Adrian Severin. Azi, aceeași cerere a fost formulată de marea familie a grupărilor europene de stânga - Partidul Socialiştilor Europeni (PES), care a salutat poziţia PSD în cazul eurodeputatului Adrian Severin şi i-a solicitat europarlamentarului să îşi dea demisia din această funcţie. PES a salutat, de asemenea, decizia grupului S&D din Parlamentul European de a-l exclude pe Adrian Severin din acest grup politic.

„Aceasta este o chestiune de principii. Eurodeputaţii sunt acolo pentru a asigura cele mai bune legi pentru cetăţenii europeni. A face acest lucru trebuie să fie văzut de ei drept ceva mai presus de orice tentaţie financiară. În mod ideal, aceasta trebuie să fie garantată de probitatea individuală, dar dacă trebuie să existe reguli, atunci aşa să fie. Eu garantez că Partidul Socialiştilor Europeni va acţiona pentru a se asigura că această situaţie nu se poate repeta”, a spus preşedintele PES, Poul Nyrup Rasmussen, într-un comunicat. Severin: Ponta nu m-a informat cu privire la vreun ultimatum Severin refuză să dea curs atât solicitării venite din partea președintelui PSD, cât și celei venite din partea Grupului Socialiștilor din Parlamentul European. El spune că doar rămânând membru al Parlamentului European poate să-și demonstreze nevinovăția.

"Acuzaţiile aduse de "Sunday Times" sunt o făcătură, o înscenare bazată pe probe trucate. Demisia mea ar însemna acceptarea acestor acuze false. Mi-e imposibil să fac acest pas. PE îşi poate recupera onorabilitatea prin elucidarea cazului, nu prin îndepăratea rapidă a celor implicaţi. Dumneavoastră aţi demisiona? Dacă v-aş spune că sunteţi pedofil şi v-aş arăta şi o poză, dumneavoastră ce aţi face? Aţi pleca? Unde să te duci să îţi demonstrezi nevinovăţia. Unde e mai profitabil să îţi demonstrezi nevinovăţia dacă nu la Parlamentul European? Până acum nu s-a declanşat nici o anchetă la Parlamentul European. Eu asta doresc, să se facă o anchetă, să fie ascultat şi punctul meu de vedere", a declarat Adrian Severin, pentru "Evenimentul zilei". Europarlamentarul spune că este victima unei încercări de a fi "sacrificat ritualic".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Am constatat, cu surprindere, că domnul Ponta trage concluzii citind un ziar. Aşa aruncăm în aer dreptul la apărare, prezumţia de nevinovăţie, prezumţia de bună credinţă, pentru că oamenii politici nu au curajul să stea drepţi în faţa opiniei publice şi să-şi susţină punctul de vedere. E mai simplu să faci sacrificii rituale", a declarat el.

Întrebat cum comentează avertismentul președintelui PSD cu privire la excluderea din PSD, Severin spune că a avut o discuție cu el în care l-a informat că se va suspenda din partid până la clarificarea acuzațiilor.

"Am vorbit dimineață cu domnul Ponta şi am stabilit nişte formule să protejăm imaginea partidului. Dar nu m-a informat cu privire la vreun ultimatum", a explicat Severin. Referitor la solicitarea grupului socialist din PE de a demisiona, Severin spune că sunt "declarații din interes electoral". "Solicitarea grupului socialist este o solicitare din interes electoral, al partidelor care urmează să participe la alegeri. Sunt declaraţii care ţin de politica internă, nu de alegeri europarlalmentare, ci alegeri locale", a spus europarlamentarul. Întrebat dacă, refuzând să demisioneze, nu riscă să fie izolat în PE, Severin a răspuns: "Mă voi lupta de unul singur. Mai devreme sau mai târziu oamenii vor înțelege că am dreptate. Deja încep să primesc semnale că oamenii vin alături de mine", a răspuns Adrian Severin. Europarlamentarul PSD este la al doilea refuz de a demisona. Adrian Severin a refuzat luni seară solicitarea  şefului grupului socaliştilor europeni Martin Schultz de a demisiona. Liderii de la Bruxelles aşteptau din partea europarlamentarului român să facă acelaşi gest de onoare ca şi ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandalul de corupţie. Severin însă se agaţă de mandatul de europarlamentar. În urma solicitării lui Schultz, Severin a anunțat că renunţă doar la calitatea de membru al grupului socialist. Europarlamentarul PSD şi-a pierdut însă funcţia de vicepreşedinte al grupului. Ieri dimineață, în urma unei discuții cu conducerea PSD Adrian Severin, la cererea lui Victor Ponta, a anunțatr s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte al partidului.

DNA a anunțat ieri că s-a autoseziat din oficiu în cazul presupusei mite în care a fost implicat Severin. Parlamentul European a început ancheta Parlamentul European (PE) a anunţat azi începerea unei anchete menite să clarifice faptele legate de acuzaţiile din publicaţia The Sunday Times la adresa celor trei membri ai legislativului european, printre care şi eurodeputatul român Adrian Severin.

Serviciile specializate ale PE analizează un dosar primit de la publicaţia britanică amintită. Diana Wallis, vicepreşedinte al parlamentului, a declarat pentru publicaţia The Parliament că instituţia va începe să analizeze faptele în detaliu şi sugerează ca un prim schimb de opinii pe această temă să aibă loc mîine.

„Am luat notă de demisiile a doi europarlamentari şi de autosuspendarea lui Severin (…) Pentru parlament este important acum să analizeze cazurile individuale şi implicaţiile lor asupra instituţiei”, a spus Wallis.