Adrian Severin a refuzat luni seară solicitarea şefului grupului socaliştilor europeni Martin Schultz de a demisiona. Liderii de la Bruxelles aşteptau din partea europarlamentarului român să facă acelaşi gest de onoare ca şi ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandalul de corupţie. Severin însă se agață de mandatul de europarlamentar. El a renunţat însă la calitatea de membru al grupului socialist şi şi-a pierdut totodată şi funcţia de vicepreşedinte al grupului. Deocamdată, la cererea conducerii PSD, doar s-a autosuspendat din funcția de vicepreședinte al partidului. DNA s-a autoseziat din oficiu.
"Am convenit cu Martin Schultz să mă retrag din grupul socialiştilor până la finalizarea investigaţiilor. Nu demisionez din Parlamentul European", a declarat Severin pentru Mediafax luni seară după ce a ajuns la Bruxelles.
Martin Schultz, liderul grupului socialiştilor europeni i-a cerut lui Severin să demisioneze din PE. Severin a preferat să rămână europarlamentar dar să demisioneze din grupul socialist. Dacă nu ar fi făcut-o, ar fi fost exclus. Severin şi-a pierdut totodată şi funcţia de vicepreşedinte al grupului socialist.
Europenii, duri cu Severin "Cred că orice caz de corupţie sau semi-corupţie este total inacceptabil. Suntem bine plătiţi pentru munca noastră şi cineva nu ar trebui să fie plătit pentru un lucru pentru care e deja plătit în Parlamentul European. ", a declarat la RFI Hannes Swoboda, vicepreședintele grupului socialist din Parlamentul European. Swoboda spune că "înregistrarea vorbește de la sine".
"Mesajul nostru trebuie să fie foarte clar: europarlamentarul conservator austriac a demisionat deja, deci vă daţi seama care sunt aşteptările. Ţine de domnul Severin să ia o decizie clară (...) În primul rând, am văzut înregistrarea video, care vorbeşte de la sine. În al doilea rând, este o criză foarte severă de imagine pentru Parlamentul European şi trebuie să facem tot ce putem pentru a corecta această imagine", a declarat Swoboda.
Cătălin Ivan: "E o problemă de integritate care ne afectează pe toți"
Nici colegii săi, europarlamentarii PSD, nu sunt dispuși să-l mai susțină. Cătălin Ivan, liderul europarlamentarilor PSD spune că Severin reprezintă o problemă de integritate care afecteayă întreg Parlamentul European. "E o problemă de integritate care ne afectează pe toți și nu suntem dispuși să tolerăm așa ceva. Adrian Severin trebuie să o clarifice rapid. El singur s-a pus într-o situație dificilă. La experiența și reputația sa e de nepermis așa ceva", a declarat pentru "Evenimnetul zilei" Cătălin Ivan. Acesta spune că are mandat să ceară ca ancheta să se desfășoare cât mai repede. "Eu am mandat să cerem şi vom cere ca ancheta de la Parlamentul European să se desfăşoare cât mai rapid, ca situaţia să se clarifice la nivelul Parlamentului European. Va fi o discuţie cu liderul grupului socialist, Martin Schult care, de altfel, l-a şi convocat pe Adrian Severin de urgenţă la Bruxelles", a completat europarlamentarul PSD Cătălin Ivan. Întrebat dacă i se va cere lui Severin să demisioneze, Cătălin Ivan a răsuns: "Demisia e un act unilateral. Dacă îşi dă demisia e decizia lui".
Liderii PSD l-au ascultat, dar n-au comentat Adrian Severin a dat azi explicații în ședința Biroului Permanent al social-democraților. Cazul său a fost ultimul pe ordinea de zi. Severin a pledat nevinovat și a spus că e vorba de o înscenare, că totul i se targe de la adversarii săi politici din plan internațional. Niciunul din liderii PSD prezenți nu a făcut niciun comentariu și nu l-a întrebat nimic. La final, el a anunțat că se autosuspendă din calitatea de vicepreședinte al PSD, dar că nu demisioneză. Tăcerea liderilor PSD a fost interpretată de Severin drept susținere. Întrebat dacă conducerea PSD şi-a arătat susţinerea faţă de el, Severin a răspuns: "Da, ei şi-au exprimat încrederea în mine şi dorinţa ca această investigaţie să fie obiectivă şi competentă".
DNA s-a autosesizat Mai mult, procurorii anticorupţie au decis să se sesizeze, din oficiu, privind posibila săvârşire a unor fapte de corupţie de către liderul europarlamentarilor PSD, Adrian Severin, a anunțat purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan într-o declarație pentru Agerpres.
"Procurorii DNA au luat act de aspectele semnalate de mass-media din România, dar şi de presa internaţională şi au decis să se sesizeze din oficiu şi să efectueze verificări privind posibila săvârşire a unor fapte de corupţie de către Adrian Severin, membru al Parlamentului European", a precizat Livia Săplăcan. Severin dă vina pe ziariști: Nu demisionez din PE Europarlamentarul PSD Adrian Severin spune că nu intenționează să își dea demisia din poziția de eruoparlamentar PSD. El a dat astăzi vina pe ziariştii de la "Sunday Times" pentru provocarea scandalului "bani contra amendamente", susţinând că s-a pus la cale o acţiune de denigare a sa şi a Parlamentului European, publicaţia fiind cunoscută pentru scandalurile provocate. "Nu sunt corupt şi cu certitudine pot să vă spun că sunt incomod. Nu au venit să scape de un corupt, ci să scape de un om incomod", a susţinut Severin, într-o conferinţă de presă la începutul căreia s-a declarat "tulburat" de cele întâmplate. Eurodeputatul PSD a reclamat punerea în scenă a întregului scandal, reclamând că ziariştii britanicii au cheltuit sume imense pentru acesta şi, mai mult, au intrat luni de zile în Parlamentul European sub identităţi false, ceea ce este ilegal. La începutul acestei luni, Severin a căzut la o învoială de 12.000 de euro cu jurnalişti sub acoperire, pentru un amendament care fusese depus deja de PDL-istul Sebastian Bodu. PSD-istul a muşcat momeala unor jurnalişti de la "Sunday Times", care s-au prezentat drept lobbyişti şi i-au propus promovarea contra cost a unui amendament la o directivă europeană vizând despăgubirea deponenţilor băncilor aflate în faliment. Pentru că modificarea fusese deja înaintată de eurodeputaul PDL Sebastian Bodu, Severin s-ar fi mulţumit cu 12.000 de euro de la falşii lobby-işti, pe motiv că s-a interesat vreme de trei zile de amendament. <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/An9Yo_gyYYQ" title="YouTube video player" height="390" width="640"></iframe> Din cei trei eurodeputați, doi au demisionat Preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul UE, Joseph Daul, a condamnat vehement comportamentul europarlamentarilor acuzaţi că au acceptat să depună amendamente legislative în schimbul unor sume de bani, precizează un comunicat transmis azi de PPE.
„Iau notă de demisia domnului Strasser, care a renunţat la toate poziţiile sale politice. Sper că, dacă faptele relatate sunt confirmate, cei doi europarlamentari socialişti implicaţi vor face acelaşi lucru”, a declarat Daul. Austriacul Ernst Strasser este unul dintre cei trei europarlamentari care au căzut în capcana jurnaliştilor de la Sunday Times. Strasser, membru al PPE, şi-a anuţat ieri demisia din Parlamentul European şi retragerea din politică.
Liderul socialiştilor europeni din Parlamentul European (S&D), Martin Schulz, a anunţat încă de ieri că a cerut o întâlnire cât mai curând posibil cu europarlamentarii Adrian Severin şi Zoran Thaler (membri ai S&D).
„Vom trage, apoi, consecinţele necesare şi adecvate. În cazul confirmării acuzaţiilor, în opinia mea, ar fi vorba de ceva incompatibil moral cu regulile grupului nostru, chiar dacă ar fi ceva legal” şi în această eventualitate (a confirmării acuzaţiilor din The Sunday Times) „aş propune suspendarea lor”, a spus Schulz. Azi, cel de-al doilea europarlamentar vizat de ancheta Sunday Times, slovenul Zoran Thaler, a demisionat, transmite site-ul sloven Delo. Thaler şi-a anunţat decizia într-o conferinţă de presă care a avut loc în Ljubliana. El a spus că demisionează ca să nu fie acuzat că încearcă să influenţeze ancheta, dar a adăugat că nu a făcut nimic ilegal.
Conducerea PSD a analizat cazul lui Adrian Severin "Cred că se impune discuţie în Biroul Permanent al PSD. Conducerea partidului va asculta explicaţiile domnului Severin. După ce vom vedea poziţia dânsului faţă de această situaţie vom trage o concluzie", a declarat pentru "Evenimentul zilei" Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al PSD.