Adrian Severin, în așteptarea eliberării condiționate

Adrian Severin, în așteptarea eliberării condiționate

La Judecătoria Sectorului 5 se discută astăz cererea de eliberare condiționată a fostului europarlamentar Adrian Severin, condamnat la 4 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost trimis în judecată de DNA sub acuzația că, în perioada decembrie 2010 — martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnaliști de la publicația britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigație sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, și votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care aceștia pretindeau că o susțin, pe de altă parte.

"La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă", se arată în rechizitoriul procurorilor DNA. Anchetatorii mai arată că, în vederea încasării sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele două persoane.

”Sunt cel mai sărac om politic din România”

Ne puteți urmări și pe Google News

În primă instanță, Severin a fost condamnat la trei ani și trei luni de închisoare, însă un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a admis apelul DNA și a mărit pedeapsa la patru ani de închisoare cu executare. Sentința definitivă a fost dată pe 16 noiembrie 2016.

La ultimul termen al procesului, Adrian Severin a declarat că este nevinovat și că este cel mai sărac om politic din România: "Nu pot fi decât exasperat că aud asemenea afirmație fără nicio probă — că aș fi acceptat bani pentru a depune amendamente. Contractul a fost unul de consultanță, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost. Am fost cel mai bun președinte al OSCE. Am fost raportor ONU. Puteam să fac o înțelegere judiciară și probabil aș fi luat o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez. Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia și prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcții un hoț. În Belarus toată lumea mă știe. Am eliberat deținuți politici cărora le-am apărat drepturile. Este un proces politic ce va produce consecințe".