Adrian Năstase, singurul premier român cu un mandat întreg

Adrian Năstase, singurul premier român cu un mandat întreg / sursa foto. adriannastase.ro

Adrian Năstase a fost singurul premier român care a reușit să se mențină la Palatul Victoria un mandat întreg, de patru ani, între 2000 și 2004.

Adrian Năstase s-a născut la București, la 22 iunie 1950. A fost căsătorit cu Ilinca Prioteasa, fiica fostului ministru Grigore Preoteasa mort în accidentul din noiembrie 1957 de la Vnukovo, apoi cu Dana Miculescu, fiica agronomului și ministrului comunist Angelo Miculescu. Are doi băieți, Andrei și Mihnea și este bunic.

Adrian Năstase este văzut ca un intelectual care în tinerețe a studiat mult, a citit și a scris foarte mult, fiind cooptat în institutele de cercetare de top ale Academiei Române, perioadă în care, socrul lui, Angelo Miculescu dădea la semnat „mamei Daciilor”, Ana Mureșan, referatul prin care Adrian Năstase să conducă un Trabant, nou adus din Germania de Est, pe care să-l poată cumpăra.

Intrarea în politică de după comunism

Revoluția i-a deschis ușile larg maturului Adrian Năstase care în 1990 împlinea 40 de ani. A fost Ministru de Externe al României, repatriind osemintele lui Nicolae Titulescu, îngropate așa cum își dorise la Brașov, a condus Camera Deputaților de două ori, între aceste mandate ocupând fotoliul de premier al Guvernului care în 2000-2004 a făcut cele mai multe acțiuni de închidere a capitolelor de aderare ale României la UE, tratatul semnându-se în 2005, cu succesorul lui, liberalul Călin Popescu Tăriceanu, aderarea realizându-se la 1 ianuarie 2007.

Despre perioada guvernării Năstase, părerile sunt împărțite. Rivalul care l-a învins la alegerile din 2004, pentru Cotroceni, Traian Băsescu a asmuțit asupra lui atenția presei și instituțiilor, Năstase fiind marele corupt.

În anul 2002, când procurorul Cristian Panait s-a sinucis, s-a considerat că Adrian Năstase a fost șeful ierarhiei care a vrut să-l scape pe liderul PSD Bihor, Aurel Tarau, fostul prefect care patrona tranzcții dubioase cu petrol. Cristian Panait ar fi trebuit să-l ancheteze pe procurorul Alexandru Lele, care făcuse arestări în acel caz.

Problemele cu Justiția

Atunci, cu Rodica Stănoiu la Justiție, Adrian Năstase spunea „nu cred în arestările de vineri seara”. Panait ar fi murit prin sinucidere după ce șefii săi l-au îndepărtat din cazul Lele, pe care Panait, contrar dispoziției șefilor săi l-a etichetat cu NUP-neînceperea urmăririi penale.

Faimoasa declarație „i-am invitat să-mi numere ouăle” a devenit imaginea pentru presă a atotputernicului Adrian Năstase. Să nu uităm că în timpul mandatului său, Petrom s-a privatizat.

Traian Băsescu spusese că șeful Corpului de Control al Premierului, Victor Ponta, ar fi fost ultimul care l-ar fi văzut în viață, citând declarațiile rudelor lui Panait.

Adrian Năstase a fost condamnat pentru corupție în Dosarul Trofeul Calității, a executat două pedepse privative de libertate, retrăgându-se de fiecare dată la Cornu, unde avea o fermă.

Adrian Năstase și Traian Băsescu, „doi comuniști”

Traian Băsescu l-a dominat clar pe Adrian Năstase în campania din 2004 când a spus că e un blestem pe români fiindcă „au de ales între doi comuniști” și a condamnat public apetența considerată nomenclaturist-comunistă a lui Adrian Năstase pentru vânătoare.

Adrian Năstase este activ la Fundația Europeană Titulescu, scrie frecvent pe blogul său, a obținut reabilitarea după trecerea perioadei post eliberare condiționată. Nu se știe dacă Adrian Năstase, care acum are dreptul de a alege și de a fi ales, va mai dori să aibă un rol în politică.

Apar mereu imagini postate de fostul premier în care el și familia sa se află în vacanțe, la Cornu, în Grecia, dar și comentarii despre mersul politicii românești.

Ratarea intrării în Schengen dar și alte probleme au făcut ca aderarea la NATO din 2002 și asumarea eforturilor până în 2004 de aderare la UE să fie considerate a i se datora lui Adrian Năstase, considerat de mulți analiști ca fiind liderul celui mai performant guvern postdecembrist al României, cam singurul care a reușit o guvernare completă de patru ani, 2000-2004.