Adrian Lemeni, Conferențiar universitar, a primit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Ardealului

Conf. Adrian Nicolae Lemeni. Sursa foto: Facebook

Adrian Lemeni, Conferențiarul universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din București, a primit miercuri „Crucea Șaguniană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Ardealului.

Adrian Lemeni a primit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Ardealului

Distincția a fost înmânată de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului în Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Nichita Romanul”. Adrian Lemeni se afla la Sibiu în calitate de membru al comisiei de susținere a unei teze de doctorat.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a apreciat implicarea conf. Adrian Lemeni în dialogul dintre instituțiile de învățământ teologic superior, lucrarea pedagogică și misionară pe care o desfășoară în cadrul Bisericii Ortodoxe Române și sprijinul acordat așezămintelor monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului în perioada în care a ocupat funcția de Secretar de Stat pentru Culte.

Conf. Adrian Nicolae Lemeni i-a mulțumit Mitropolitului Laurențiu pentru distincția primită, exprimându-și bucuria revenirii la Sibiu pentru a lua parte la un eveniment academic.

Conferențiarul Lemeni este consilier patriarhal onorific

Adrian Lemeni a fost decorat în 2015 de Patriarhul Daniel cu cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, „Crucea Patriarhală”.

Adrian Lemeni este originar din Cugir, județul Alba. În perioada studenției la Politehnica din Timișoara, a avut ocazia să întâlnească o serie de mari părinți duhovnicești precum Cleopa Ilie, Sofian Boghiu, Arsenie Papacioc, Teofil Pârâian, Dumitru Stăniloae. Întâlnirile cu ei l-au determinat să urmeze teologia.

În calitatea sa de Secretar de Stat pentru Culte, Nicolae Lemeni a avut o contribuție importantă la realizarea și susținerea Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor.

Adrian Lemeni este Doctor în Teologie

De asemenea, după absolvirea studiilor de Licență și Master de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, s-a înscris la Școala Doctorală a aceleiași facultăți, obținând titlul de Doctor în Teologie în urma susținerii tezei de doctorat intitulată Sensul eshatologic al creației, sub conducerea științifică a Pr. prof. acad. dr. Dumitru Popescu.

A desfășurat un stagiu de cercetare și documentare la Institutul Ecumenic de la Bossey al Consiliului Mondial al Bisericilor de la Geneva (2003). A urmat apoi Studii postdoctorale, Institutul Catolic din Paris (2003-2004).

Publicații: Coordonator al volumului Viața religioasă în România, Ed. Bizantină, București, 2005, autor al studiului Fundamente ale relației dintre Biserică și Stat în volumul Libertatea religioasă în context românesc și european, coordonat împreună cu Dr. Florin Frunză și Viorel Dima, Ed. Bizantină, București, 2005; Miza educației religioase, volumul colectiv Educația religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale, Ed. Basilica, 2016, potrivit basilica.ro.