Adrian Ionel, fost director Unifarm, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare. Este acuzat că a luat o mită de 760.000 de euro în pandemie

Sursa foto: arhiva EVZ

Adrian Ionel și-a aflat, vineri, sentința în dosarul în care este acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro în schimbul atribuirii unui contract de achiziție de echipamente de protecție împotriva COVID-19. Tribunalul București l-a condamnat pe fostul director Unifarm la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Fostul director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, Adrian Ionel, a fost condamnat vineri de către Tribunalul București la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Pedeapsa a fost primită într-un dosar în care este acuzat că a cerut mită de 760.000 de euro de la reprezentanții unei firme.

În schimbul acestei sume, Adrian Ionel atribuia firmei respective un contract de achiziție de echipamente de protecție împotriva infectării cu COVID-19. Contractul prevedea achiziția a 250.000 de combinezoane și trei milioane de măști chirurgicale.

Tribunalul București a decis ca Adrian Ionel să primească 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu, 3 ani pentru luare de mită, 3 ani pentru complicitate la trafic de influență, un an pentru instigare la fals intelectual și un an pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Cele cinci pedepse au fost contropite, astfel rezultând o condamnare de 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Trebuie menționat faptul că decizia instanței nu este una definitivă.

În același dosar a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare și fostul șef al serviciului comercial al CN Unifarm SA. Acesta a primit pedeapsa pentru abuz în serviciu și fals intelectual. De asemenea, acesta Tribunalul București a decis ca Adrian Ionel și Daniela Lizica Maria Radu să plătească în solidar suma de 17.136 lei. Această sumă reprezintă contravaloarea cantității de 7.200 măști care au fost înlocuite, potrivit agerpres.ro.

Adrian Ionel, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

DNA l-a trimis în judecată în 2020 pe fostul director general al Unifarm pentru luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Pe 30 ianuarie 2020, Guvernul a emis OUG nr.11/2020 privind stocurile de urgență medicală pe perioada stării de urgență. Alături de alte instituții publice, Unifarm a fost desemnată să efectueze achiziții de astfel de echipamente de protecție.

În acest context, Adrian Ionel ar fi cerut reprezentanților unei firme suma de 760.000 de euro în schimbul atribuirii unui contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID-19. Acest contract prevedea achiziția a 250.000 de combinezoane și trei milioane de măști chirurgicale.

La finalul lunii martie 2020 contratul a fost încheiat cu o firmă privată, chiar dacă încălca dispozițiile prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

Potrivit procurorilor DNA, acest contrat ar fi fost semnat și de Maria Lizica Daniela Radu, în calitate de şef serviciu comercial în cadrul CN Unifarm SA. Aceasta ar fi fost determinată de Adrian Ionel ulterior să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei respective. În realitate, negocierea s-a realizat la un restaurant din Capitală, de către Adrian Ionel și intermediar.

"Pentru acest 'serviciu', persoana intermediară ar fi pretins de la reprezentanţii societăţii comerciale, pentru sine şi pentru funcţionari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească cei 760.000 euro amintiţi anterior. Deoarece societatea comercială furnizoare nu ar fi achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18% convenit iniţial, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al CN Unifarm SA, a decis rezilierea unilaterală a contractului. Totuşi, anterior, firma respectivă ar fi reuşit să livreze cantităţile de 1 milion de măşti chirurgicale (neconforme cu standardele stipulate în contract) şi 25.920 de combinezoane din totalul echipamentelor menţionate în contract, pentru care CN Unifarm SA a achitat suma de 2.380.000 lei (reprezentând doar valoarea măştilor respective)", precizează DNA.