Adrian Ionel, director Unifarm: Este un veritabil război pe materiale de protecție, în special în piața din China! Ce se întâmplă cu Eutyrox și Plaquenil

Adrian Ionel, directorul Unifarm, a răspuns într-un interviu acordat în exclusivitate evz.ro, unor probleme fierbinți legate de bătălia cu COVID-19.

EvZ: Domnule Adrian Ionel, în luna februarie spuneați că nu suntem pregătiți pentru o criză provocată de Coronavirus. S-a dovedit că ați avut dreptate. De ce nu am fost pregătiți? Nu au fost alocați bani? Nu s-a gândit nimeni să facă stocuri? 

Adrian Ionel, director Unifarm: Declarația mea a fost cumva scoasă din context. M-am referit atunci la faptul că stocul de produse era zero. Și am mai spus că așa a fost în fiecare an. Pentru că nimeni nu a gândit în perspectivă. Și asta la nivel global, nimeni nu a gândit un scenariu de genul: Ce ar fi dacă…

În fiecare an însă noi am cerut fondurile necesare pentru a crea stocuri și de consumabile și de medicamente. Există hârtii în acest sens. Însă nimeni nu s-a gândit că se va ajunge aici. Nu e acum momentul să “dezgropăm morții”, ci să fim constructivi.

Dealtfel dacă ne uităm în toate țările afectate, cam nimeni nu a fost pregătit pentru o asemenea amploare a crizei. Important e că în 16 martie Guvernul ne-a alocat banii necesari și într-un târziu am putut să pornim rapid procedurile de achiziție pentru tot ce era nevoie. 

EvZ: În condițiile declarării stării de urgență, procedurile de achiziție s-au simplificat și puteți cumpără mai ușor. Ați reușit să aduceți măști și combinezoane de protecție când o serie de țări au oprit exporturile pentru astfel de produse? 

Adrian Ionel, director Unifarm: Este un veritabil război pe materiale de protecție, în special în piață din China. De la ora la ora, dacă nu sunt blocate și plătite în avans, și uneori chiar și în aceste condiții, stocurile cresc că preț și sunt acaparate efectiv de traderii altor țări.

Într-o piață cu peste 100 de țări care concurează în achiziții, am făcut că România să conteze și să reușească achiziții de top, alături de Germania, Franța, SUA și Italia. Suntem între primii cinci actori în această piață. Urmează să sosească în România volume mari de mărfuri contractate în această perioada. Dar nouă ne place să “vorbim” mai mult prin fapte. Și vor urma…

Stocurile de materiale de acest gen se volatizează de la o oră la oră, pentru că s-a creat o isterie în masă pe acest subiect, dar ce pot să vă spun e că noi am blocat o cantitate suficientă de dezinfectant și avem și o comandă foarte serioasă de măști chirurgicale, combinezoane și teste PCR.

Adrian Ionel, director Unifarm: E adevărat că sunt ultimele pe care le-am găsit și cu foarte mare greutate în piață.  200 000 de teste PCR dintr-o comandă securizată de 2 milioane și primele două milioane de măști au sosit deja.

Spitalele au primit de la noi în regim de urgență dezinfectanți, mănuși, botosi, clor, apă oxigenata, alcool sanitar, aparatură PCR, extractoare și multe altele. S-au făcut eforturi majore împreună Ministerul Sănătății, cu MAE și MAI pentru a debloca transporturile. Am avut dificultăți pe drum cu tirurile care transportau marfă.

Am avut dificultăți cu verificarea firmelor, am avut dificultăți cu încărcarea în avioane și câte și mai câte…

Pentru deblocarea acestor situații, fie s-a creat un culoar și cu sprijinul M.A.I. și M.A.E. am reușit să aducem mărfurile, fie diplomația românească ne-a sprijinit în verificarea firmelor din China și obținerea autorizațiilor pentru încărcarea și decolarea avioanelor. Vor urmă, cu siguranță, și altele, în cel mai scurt timp. Avem comenzi date foarte multe, comenzi de aparatură medicală, de măști chirurgicale, combinezoane, botoși, ochelari de protecție, aparatură medicală, teste,etc.

Cam toate aceste lucruri le-am comandat deja și încep, după cum vedeți, să vină. Am făcut comenzi uriașe, în acest moment, avem contracte ferme semnate cu furnizorii. E o cursă contra cronometru între statele lumii să pună mâna pe marfă rară ce poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

EvZ: Au apărut în presă diverse informații despre prețurile la care au fost achiziționate măștile, combinezoanele, testele. Unifarm a reușit să cumpere la prețuri decente înțeleg. În întreagă lume Guvernele au cumpărat la prețuri uriașe și chiar s-au trezit cu teste false cum e cazul Spaniei. Cum ați  făcut? 

EvZ: Au apărut în presă diverse informații despre prețurile la care au fost achiziționate măștile, combinezoanele, testele. Unifarm a reușit să cumpere la prețuri decente înțeleg. În întreagă lume Guvernele au cumpărat la prețuri uriașe și chiar s-au trezit cu teste false cum e cazul Spaniei. Cum ați  făcut?

Adrian Ionel, director Unifarm: Nu aș vrea să comentez eu acest lucru. Nu e treaba mea. Compania Unifarm a reușit să aducă produse la prețuri decente deși este o bătălie pe piață cum nu va imaginați. Se schimbă lucrurile de la o oră la altă.

Dacă stocurile nu sunt plătite şi sunt doar blocate, vin concurenţi din alte ţări care plătesc şi dublează preţurile cu banii jos, ceea ce este absolut incredibil. Am pățit o și noi cu două tranșe de măști. Una de 10 şi una de cinci milioane de măşti, care au zburat într-o noapte una şi într-o noapte una înspre alte ţări care au plătit mai mult.

Noi am lucrat la foc continuu și pentru achiziții și pentru a distribui la spitale imediat ce am primit marfă. Pentru achiziția celor 2 milioane de teste, Unifarm a făcut tranzacția direct cu o firma din Coreea de Sud. Fără intermediari. La prețuri foarte bune.

Dealtfel, după această perioada o să cerem un audit al întregii activități susținute în această perioada, pentru a demonstra corectitudinea tuturor operațiunilor și cheltuielilor. 

EvZ: Ce se întâmplă cu medicamentele care lipsesc de pe piață în acest moment? Euthyrox, Plaquenil care este folosit și în unele scheme de tratament pentru Covid 19, dar și pentru cei cu boli autoimune? 

EvZ: Ce se întâmplă cu medicamentele care lipsesc de pe piață în acest moment? Euthyrox, Plaquenil care este folosit și în unele scheme de tratament pentru Covid 19, dar și pentru cei cu boli autoimune?

Adrian Ionel, director Unifarm: Eutyrox este un medicament care a dispărut brusc de pe piață. Cauzele pot fi găsite mergând pe firul distribuției, dinspre producător spre distribuitori. Dar acest lucru este atributul Agenției Naționale a Medicamentului din România, organismul de supraveghere a pieței.

Din informațiile lansate de producător, acesta va repune pe piață în perioada imediat următoare stocuri suficiente.

Cât privește produsul Plaquenil, am luat inițiativa și în 24 de ore am semnat un contract de donație cu firma Sanofi România, în urmă căruia prima tranșă dintr-o cantitate de 18.000 de cutii a fost deja adusă în depozitele Unifarm și s-a început distribuția acestora în spitale.

Un lucru similar s-a întâmplat și cu compania Abbvie, cu care Unifarm a semnat un contract de donație, în urmă căruia mai multe cutii din acest produs a ajuns în mai multe spitale din România, desemnate că prima linie de lupta împotriva Covid 19.

Aș avea multe de spus, dar avem multe de făcut. Ne reauzim curând, cu fapte.